Arafat: relaxarea depinde vaccinare. Ce procent din populație trebuie vaccinată pentru a se ridica restricțiile

raed arafat
Raed Arafat. Sursa: Captură Facebook

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat la postul de televiziune Digi24 că relaxarea măsurilor odată cu 1 iunie depinde foarte mult de procentul de populație vaccinată.

„Dacă crește procentul celor vaccinați până în 1 iunie, clar se poate începe discuția despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate. Treptat. Dar acest lucru depinde de concluziile care vor fi trase de Comitetul interministerial. Fără discuție, dacă ajungem la 30% din populație vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri pot fi luate fiindcă ați văzut, și în Israel, la 30% din populație vaccinată deja a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor”, a spus el.

„Când ajungem la cifra de 60% din populație vaccinată, atunci se pot lua măsuri suplimentare. Adică, cu cât crește numărul celor vaccinați și procentul lor, cu atât putem să luăm măsuri mai multe de revenire spre normalitate. Totul este legat de această chestiune”, a continuat Arafat.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a mai spus că este posibil ca restricțiile să fie ridicate zonal. De exemplu, dacă într-un oraș rata de vaccinare este mult mai mare decât în alte părți, în localitatea respectivă se poate renunța la restricții: „Este o variantă la care toată lumea se gândește. Așa cum restricțiile sunt zonale, unele măsuri de relaxare pot fi și ele zonale dacă avem un procent foarte mare de vaccinați într-o localitate.”

Pe de altă parte, el a atras atenția că este puțin probabil ca de la 1 iunie totul să revină la normal: „Eu nu mă aștept ca din data de 1 iunie gata totul s-a relaxat, a revenit toată viața la normalitate totală. Deci cred că e prea puțin probabil acest lucru.”

Până la data de 30 aprilie, numărul total de doze de vaccin administrate în România (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la puțin peste 5.240.000.

Peste 3,3 milioane de persoane au fost vaccinate. Dintre acestea, aproximativ 1.366.000 de persoane au fost vaccinate cu 1 doză, iar peste 1.937.000 cu două doze.

Prin urmare, 10% din populația României a fost vaccinată cu ambele doze (adică în jur de 2 milioane de oameni). Pentru a ajunge la 30% este nevoie să fie imunizate încă 4 milioane de persoane.