Arafat: „Nu putem în data de 15 iunie să revenim la o normalitate totală”. Rafila: „Eu aș insista pe educarea oamenilor”

FOTO: Free-Photos /Pixabay.com
FOTO: Free-Photos /Pixabay.com

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că deocamdată nu se poate lua o decizie în ceea ce privește prelungirea stării de alertă în România.

„Trebuie să înțelegem situația în care suntem. Dacă spune cineva că am trecut deja cu totul și totul este OK, acest cineva înseamnă că nu este informat corect. La acest moment, încă situația e sub control, mai bine decât înainte, dar nu putem zice că am ajuns la faza în care să spunem că totul este OK”, a declarat Raed Arafat, la TVR.

Raed Arafat a mai spus că în cazul în care se renunță la starea de alertă trebuie găsite niște mecanisme pentru a păstra unele măsuri de precauție. „Dacă lăsăm totul și spunem că totul se întoarce la normalitatea dinaintea virusului, aici comitem o greșeală majoră și pe care s-ar putea să o să plătim foarte serios. (…)

Trebuie găsită o soluție, pentru că noi nu putem în 15 iunie – și cred că la sentimentul meu sunt toți colegii mei medici, epidemiologi, toți cu care am lucrat până acum – noi nu putem în data de 15 iunie să revenim la o normalitate totală, cum era înainte să apară acest virus”, a mai spus Raed Arafat.

Rafila: „Să fructificăm prin comportament ce am reușit să rezolvăm până acum”

Profesorul Alexandru Rafila e de părere că ar trebui să se insiste pe educarea oamenilor, iar doctorul Arafat s-a referit că ar fi nevoie de o pârghie administrativă în cazul în care se renunță la starea de alertă.

„Cred că doctorul Arafat se referă la faptul că vrea să aibă la dispoziție o pârghie administrativă ca să gestioneze anumite situații care pot apărea în țară.

Una din ele ar putea fi asta. Când apar focare trebuie izolate și trebuie anumite măsuri care să limiteze transmiterea.

Doctorul Arafat se referă la starea de alertă ca măsuri administrative care sunt necesare în general, dar, dincolo de asta, eu aș insista pe educarea oamenilor care în ultimele 3 luni au reușit să limiteze contactele, să limiteze distanțarea fizică, au aplicat măsuri de igienă – mască în spații închise, spălatul pe mâini.

Să fructificăm prin comportament ce am reușit să rezolvăm până acum și atunci cred că o să avem o vară liniștită și o să putem să mergem și în vacanță fără niciun fel de probleme.

Apariția de focare nu este exclusă nici în România, astfel de situații trebuie ținute sub control de Ministerul Sănătății și de autoritățile sanitare”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

FOTO: Free-Photos /Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.