Arafat neliniștește: ”Șansele ca România să fie ocolită de noul coronavirus sunt foarte slabe”

raed arafat
Foto: Facebook

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că șansele ca România să fie ocolită de epidemia de coronavirus sunt ”foarte slabe”.

”Bineînţeles că se discută scenarii, în cazul în care se întâmplă cutare sau cutare scenariu, care va fi atitudinea noastră, din timp. Va fi o discuţie inclusiv cu reprezentaţii Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate care răspund de achiziţiile care s-au stabilit prin OUG nr. 11 care prevede stocurile medicale de urgenţă pentru această situaţie”, a spus Arafat, într-o conferință de presă.

În același timp, în panica generală provocată de explodarea numărului de cazuri în nordul Italiei, care a băgat deja în carantină mai multe orașe, printre care și Milano sau Torino, au fost semnalate și câteva alerte în România.

La Târgu Jiu, o clădire a Universității Constantin Brâncuși a fost evacuată, după ce o studentă recent întoarsă din Italia a acuzat simptome de gripă. Ea a fost transportată la spital, însă medicii au nevoie de mai mult timp pentru a confirma sau infirma infecția.

Numeroase persoane recent întoarse din Italia au fost izolate la domiciliu în mai multe județe din țară. O mamă și un bebeluș de șapte luni sunt, de asemenea, sub observație, după ce au arătat mai multe simptome ale virusului.

Cei doi au fost internați la secția de boli infecțioase a spitalului din Alba Iulia.

Ce știm despre coronavirus

Coronavirusul care a început să se răspândească din orașul chinez Wuhan poartă numele oficial Covid-19.

Până acum, peste două mii de oameni au murit din cauza acestui virus care s-a răspândit deja în peste 25 de țări.

Majoritatea cazurilor, peste 70.000 de mii, au fost semnalate în China. Potrivit statisticilor medicilor chinezi, mai bine de trei sferturi din aceste cazuri au fost considerate ”blânde”, doar copiii și bătrânii fiind în pericol de moarte, în timp ce aproape 5% din cazuri au fost critice.

Potrivit datelor oficiale, aproape 20.000 de chinezi și-au încheiat deja recuperarea după ce au contactat virusul.

În prezent, cele mai numeroase cazuri din afara Asiei se înregistrează în Italia, unde au fost confirmate deja câteva sute de cazuri.

În România nu a fost încă raportat niciun caz, deși există un român infectat pe un vas de croazieră.

Simptomele coronavirusului sunt asemănătoare unei răceli, cu probleme de respirație, dureri de cap, febră, tuse și multe secreții nazale.

Covid-19 este un tip de virus care nu a mai fost identificat la om până acum.

În cazurile severe, infecția poate provoca pneumonie, dar și blocarea rinichilor și chiar moartea.

Pentru a reduce șanse de a vă infecta cu noul coronavirus, medicii recomandă să vă spălați des pe mâini cu săpun sau dezinfectant, să vă acoperiți nasul și gura când tușiți sau strănutați, să evitați contactul cu persoanele bolnave și să gătiți bine carnea și ouăle.

Mai mult, un șofer de TIR italian s-a prezentat la Spitalul Județean Alba cu simptome de viroză, însă acesta a refuzat să rămână sub observație, spunând că trebuie să livreze marfa.