Arafat: ”Dacă nu luăm măsurile locale, vom ajunge să luăm măsuri naționale mult mai drastice”

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a avertizat că noi măsuri de carantinare locală sunt necesare pentru a evita un ”lockdown” național, în contextul creșterii numărului de cazuri noi de COVID-19.

Declarațiile secretarului de stat vin la scurt timp după ce orașul Timișoara a fost pus sub carantină, pentru două săptămâni, din cauza incidenței crescute a virusului în cel mai mare oraș din vestul țării.

”În mâna noastră stă dacă continuăm să creştem incidenţa şi să trebuiască să luăm măsuri de limitare a circulaţiei”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, precizând că la nivel național sunt semnalate, în medie, 3 cazuri la mia de locuitori.

”Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”, a adăugat Arafat.

”Acolo unde trebuie măsuri locale, zonale, acestea se vor lua. Dacă nu le luăm, vom ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm”, a mai spus șeful DSU.

”La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă, pusă nicio discuţie despre lockdown total. Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”, a mai declarat Raed Arafat.

Timișoara, în carantină!

Începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, la Timișoara este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Timișorenii se pot deplasa în interiorul localității doar dacă au o declarație pe proprie răspundere asupra lor sau dacă merg la serviciu:

Iată ce nu au voie să facă timișorenii în următoarele două săptămâni:

  • 1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
  • 2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
  • 3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
  • 4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
  • 5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
  • 6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
  • 7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
  • 8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
  • 9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.
  • Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021