Arafat: Ar putea exista restricții „zonale sau regionale”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a declarat că nu este exclus să se impună măsuri de restricție „zonale sau regionale”, acolo unde se va constata o creștere alarmană a numărului de infectări cu coronavirus.

Raed Arafat a venit cu explicații și în ceea ce privește locurile la terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus, după ce vineri a anunțat că nu mai sunt paturi disponibile în spitalele COVID.

„Există zone în care există paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum pentru că acolo nu este o presiune și există zone în care paturile sunt folosite la maximum – și asta este o presiune. Și atunci, soluțiile sunt suplimentarea numărului personalului și paturilor în zonele care sunt sub presiune sau mutarea bolnavilor către zonele care sunt la acest moment fără cazuri.

Când noi spunem că în zona cutare nu mai sunt paturi ne referim la paturile destinate COVID-ului și ne referim la zona respectivă. Degeaba vine cineva și face calcule câte paturi mai sunt la Cluj sau la Timișoara sau la Mureș sau la Harghita sau la Covasna, pentru că acolo n-am presiune.

Ca să rezolv problema zonei cu presiune este fie 1. completez numărul paturilor, care este abordarea pe care o avem la București cu Spitalul Elias și cu Matei Balș, cu suplimentarea numărului paturilor, și altă abordare este să iei o parte din pacienți și să-i duci în altă parte, cum au făcut inclusiv francezii din zona Alsacia și au pus în tren mai mulți pacienți și i-au evacuat în altă parte a Franței, unde aveau paturi”, a arătat Raed Arafat, la Digi 24.

Raed Arafat a declarat că dacă nu se respectă măsurile de siguranță sanitară, situația s-a putea înrăutăți.

„Aceste cazuri (de infectare cu SARS-COV-2 – n.r.) cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaţilor este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc şi înseamnă că avem o creştere continuă a numărului cazurilor active. Dacă populaţia nu respectă măsurile minime care sunt recomandate – mască, distanţare – riscul există (…) să vedem că situaţia în România poate să se înrăutăţească în continuare în lipsa măsurilor compensatorii care au fost recomandate sau impuse populaţiei”, a declarat Raed Arafat, duminică seară.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.