Ar putea apărea o nouă țară în Europa, foarte aproape de România

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Goran Andjelic/Wikimedia Commons

Pe data de 15 noiembrie locuitorii din regiunea Srpska, componentă a Bosniei-Herțegovina, votează dacă vor să se transforme în republică independentă complet, potrivit Știrile ProTV.

Ideea referendumului îi aparține președintelui Srpska, Milorad Dodik. Pe buletinul de vot va fi o singură întrebare: „Susțineți impunerea neconstituțională și neautorizată a legilor de către Înaltul Reprezentant al Comunității Internaționale în Bosnia-Herțegovina, în special a legilor privind Curtea și Parchetul din Bosnia și Herțegovina, și implementarea acestor decizii pe teritoriul Republicii Srpska?”

Mai exact, oamenii din această regiune trebuie să voteze dacă mai acceptă autoritatea Înaltului Reprezentant al Comunității Internaționale, „arbitrul” impus pentru a pune capăt conflictului din Bosnia-Herțegovina. Acest „arbitru” are puterea de a demite oficiali și de a impune legi în cazul în care se constată că pacea este pusă în pericol.

Liderul Milorad Dodik susține că e nevoie ca Srpska să devină independentă pentru că instanțele judecătorești din Bosnia-Herțegovina ignoră crimele de război ale bosniacilor și îi pedepsesc dur doar pe sârbi.

Dodik și-a arătat apropierea față de Rusia, iar toamna trecută a avut și o întâlnire cu Vladimir Putin.

„Srpska are o afecțiune specială pentru Rusia pe care Occidentul o vede uneori cu spaimă, iar alteori cu aroganta. Suntem convinși că Occidentul are intenții rele la adresa sârbilor din Bosnia și Herțegovina și din Republica Srpska și ar fi greșit să ne asumăm ca elita politică occidentală poate fi îmblânzită prin supunerea noastră”, e poziția lui Dodik, care cere respingerea deciziilor impuse de Occident.

Cel mai mare oraș, care e și un fel de capitală, este Banja Luka și are o populație de aproximativ 199 de mii. Întreaga populație numără aproximativ 1,3 milioane de locuitori.

Bosnia-Herțegovina FOTO: Wikimedia Commons
Bosnia-Herțegovina FOTO: Wikimedia Commons

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.