Aproape un sfert dintre români nu au bani să se încălzească pe timpul iernii

Mulți români se zbat în sărăcie energetică. Foto: Pixabay

Din cauza sărăciei, numeroși români nu își pot asigura încălzirea locuinței la costuri rezonabile. Chiar dacă există ajutoare de la stat, acestea nu sunt suficiente și nici corect acordate.

Peste 1,7 milioane de gospodării din România se zbat în sărăcie energetică, în timp ce 300 de mii de locuințe nici măcar nu sunt conectate la electricitate.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Studiul Democrației al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, banii acordați de stat drept ajutor de iarnă ajung la doar 30 la sută dintre familiile cele mai sărace.

Un astfel de ajutor poate ajunge și la 300 de lei. Experții spun că nu este nici pe departe suficient. Aceștia cred că soluţie mai bună ar fi susţinerea directă a consumatorilor vulnerabili, nu acordarea de subvenţii uniforme sau plafonarea preţului la producători.

”Sărăcia energetică, înţeleasă ca o problemă de suportabilitate a facturii, dar şi ca acces deficitar la mijloace moderne de asigurare a confortului în locuinţă, este un fenomen răspândit la nivelul Uniunii Europene, România fiind cu precădere afectată. Sărăcia energetică este un factor important de marginalizare socială, iar lipsa de suportabilitate a facturii sau de acces la forme moderne de energie generează obstacole în parcursul educaţional şi socio-economic al comunităţilor”, arată autorii studiului.

Principalele concluzii ale studiului sunt următoarele:

În România, 20% din gospodării sunt afectate de sărăcie energetică;

Măsurile de combatere a sărăciei energetice sunt insuficiente şi ineficiente;

Redimensionarea şi simplificarea ajutoarelor pentru încălzire, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi măsurile nonfinanciare ar reduce incidenţa acestui fenomen.

De asemenea, potrivit acestora, suma totală acordată pentru ajutoarele cu încălzirea este de sub 0,5% din totalul bugetului pe 2017 al Ministerului Muncii şi este în continuă scădere. Peste jumătate din numărul de ajutoare acordate sunt sub 15 lei/lună, ”cheltuiala administrativă cu acordarea beneficiului fiind, cel mai probabil, mai mare decât ajutorul”.