Pădurile din țara noastră sunt amenințate puternic de tăieri ilegale. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, peste 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual. Un calcul simplu arată că dacă un TIR cară în jur de 40 de metri cubi, aproximativ 220.000 de camioane încărcate cu lemn au ieșit din pădurile României. În fiecare an, cam un copac de fiecare român este tăiat din păduri.
„Pădurile sunt amenințate de tăieri ilegale și de administrarea deficitară realizată în absența unei strategii naționale de dezvoltare. Studiile oficiale au arătat că 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din păduri, iar cercetările Greenpeace au arătat că doar 0,5 milioane de metri cubi sunt investigate de autorități și că, între 2000 și 2014, s-au degradat peste 360.000 ha de pădure”, se arată în comunicatul Greenpeace, potrivit agerpres.ro.
Coordonatorul campaniei pentru protejarea pădurilor din cadrul Greenpeace România, Valentin Sălăgeanu, spune că datele arată faptul că există o administrarea defectuoasă și corupție, iar acestea au afectat interesele societății românești.
„Avem nevoie de susținerea cât mai multor oameni pentru ca această viziune să devină realitate. Doar împreună putem realiza ceea ce ne-am propus: păduri mai multe, mai bogate în termeni de biodiversitate și mai sănătoase decât avem în prezent. Fiecare dintre noi are o poveste despre pădure, o relație cu ea; pentru noi pădurea înseamnă lemn, desigur, dar și mult mai mult decât atât: aer, apă curată, casă pentru atâtea viețuitoare, delectare și un model de frumusețe universal care ne cucerește pe toți”, a mai spus Sălăgeanu.
Zilele trecute, oficiali ai Comisie Europene le-au dat autorităților din România termen până pe data de 2 decembrie să vină cu un set de acțiuni împotriva celor care taie ilegal pădure.
„Îngrijorări referitoare la tăieri ilegale în România au fost exprimate și de alte organizații ale societății civile, și am observat că o problemă majoră în România este absența implementării Regulamentului”, se arată într-un răspuns transmis de Comisia Europeană către ONG-ul pentru protecția mediului Agent Green.
Recomandările GreatNews:
- Orașul în care copiii nu au voie să facă gălăgie în parcuri: „Și fără fermoare sau capse!”
- Legile care dau tonul distracției în România. În ce condiții dansăm din 2016
- Cele 2 secunde de muzică pentru care există un proces de 18 ani
- Povestea celei mai vechi case țărănești din România
- Locuri de muncă în Germania în restaurante și hoteluri
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: