Apocalipsa albinelor. Se pregătesc drone care iau urma polenizării

FOTO: Eijiro Miyako/National Institute of Advanced Industrial Science and Technology
FOTO: Eijiro Miyako/National Institute of Advanced Industrial Science and Technology

Avem din ce în ce mai puține albine. Pericolul vine la pachet cu o scădere a gradului de polenizare naturală, care înseamnă culturi compromise, bani pierduți, alimente mai puține.

În fața acestei provocări, cercetătorii caută soluții. O echipă de oameni de știință din Japonia a reușit să construiască o dronă care poarte îndeplini rolul de polenizare al albinelor.

Drona dezvoltată de National Institute of Advanced Industrial Science and Technology are niște peri speciali cu ajutorul cărora pot prelua polen de pe flori și îl pot duce spre alte flori.

O altă soluție pentru a stopa problema stă în microcipuri atașate pe albine care să urmărească schimbările în populațiile acestor insecte.

Tehnologia este în teste la Grădina Botanică Regală din Kew, Marea Britanie. Microcipul are 4,8 pe 8 milimetri și este lipit pe spatele albinelor cu ajutorul unei pensete. În tot acest timp, albinelor li se scade temperatura ca să devină mai docile.

„Aceste cipuri sunt un mare pas înainte în tehnologiile radio pentru că nimeni nu a mai reușit să pună astfel de etichete cu bandă lungă pe insecte zburătoare. Această tehnologie permite urmărirea albinelor în mediul lor. Este o piesă a unui puzzle, legată de comportamentul albinelor, vitală pentru a înțelege cu ce se confruntă aceste insecte”, a explicat Sarah Barlow, cercetătoare în cadrul proiectului, citată de Newsweek.

Asociațiile de profil au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea populațiilor de albine din cauza tehnicilor agricole mult mai agresive. Declinul populațiilor de albine este o amenințare pe toată planeta.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.