Aplicația care îți arată zonele din România cu țânțari și căpușe

FOTO: makamuki0/Pixabay.com
FOTO: makamuki0/Pixabay.com

O aplicație dezvoltată la Cluj își dorește să arate exact zonele în care sunt căpușe, țânțari și muște. De asemenea, aplicația oferă și informații despre bolile transmise de căpușe sau țânțari.

Potrivit unui comunicat transmis de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, aplicația ar și rolul de informare a populației.

„Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare a USAMV a dezvoltat (…) o aplicație mobilă gratuită – VectExcel, care are drept scop informarea populației asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori.

Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuție geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpușe din România, precum și ale 58 de specii de țânțari și opt de flebotomi (gen de muște de nisip – n.a.).

De asemenea, aplicația permite vizualizarea hărților reale de distribuție atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secțiune a aplicației include calcularea probabilității prezenței în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpușă vector din România, Ixodes ricinus.

Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpușă, dar și a altor boli vectoriale atât la om, cât și la animale”, se arată în comunicatul de presă.

Aplicația a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelență pentru studiul bolilor vectoriale neglijate și emergente” și este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât și iOS.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.