Apelul polițiștilor rutieri: „Vă rugăm să nu promulgați această lege”

Radarul LTI 20-20 TruCAM amendă
Foto: Radarul LTI 20-20 TruCAM

Grupul Polițiștilor Rutieri din România a transmis o scrisoare publică în care îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu adopte modificările la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar.

Oamenii legii spun că numărul de accidente rutiere din cauza vitezei mari „va crește alarmant”.

„Dorim, din nou, să tragem un semnal de alarmă prin care atenţionăm că numărul accidentelor rutiere, având cauză viteză excesivă, va creşte alarmant după intrarea în vigoare a acestei legi (vor muri peste 2000 de oameni în anul 2019)!!!

Domnule Preşedinte, vă rugăm să nu promulgaţi această lege sau să atacaţi acest pariu cu viaţa cetăţenilor la Curtea Constituţională, întrucât considerăm că nu respectă unul dintre cele mai importante principii ale Constituţiei, art. 22, alin. (1) «Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritatea fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate!»”, spun polițiștii în scrisoarea deschisă trimisă presei.

Oamenii legii mai spun că modificările nu au la bază niciun studiu și niciun stat din Uniunea Europeană nu are astfel de restricții.

De asemenea, polițiștii mai spun că această lege „nu face decât să pună o forţă, cum este Poliţia Rutieră, ce trebuie să asigure siguranţă cetăţeanului (1951 de morţi în anul 2017 din accidente), într-un bibelou inutil în prezenţa căruia se va respecta legea, iar în absenţa anunţată se va merge după bunul plac”.

Polițiștii mai spun că nu este normal să presemnalizezi o acţiune de control, care are caracter inopinat și apoi „să creezi premisele unor piste de curse pentru conducătorii auto care au un comportament disimulat în prezenţa Poliţiei şi disconsiderant în absenţa acesteia”.

În scrisoarea deschisă se mai precizează și nici Guvernul, nici Ministerul Afacerilor Interne nu au dat aviz favorabil acestor modificări.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.