Apel pentru știință: „Conspiraționiștii antivacciniști au pe conștiință multe mii de morți”

ambulanța olt
Foto: ambulantaolt.ro

În contextul proliferării teoriilor conspiraţiei, fake-news-urilor despre SARS-CoV-2 şi pseudoştiinţei, câteva zeci de persoane din mediul ştiinţific, academic, medical, ori susţinători ai ştiinţei s-au reunit în „Alianţa pentru Promovarea Ştiinţei”, care lansează un Apel ce poate fi semnat de oricine.

Fondatorii acestui grup îi invită pe cei din mediul ştiinţelor exacte ori socio-umane şi vocile publice pro-ştiinţă să se alăture ca membri ai Alianţei pentru a constitui o organizaţie cu greutate în următorii ani care să contribuie la demarcarea clară în educaţie şi în spaţiul public a liniilor care separă cunoaşterea ştiinţifică de numeroasele opinii şi atitudini pseudo- sau anti-ştiinţifice.

„Vedem cât rău, măsurat în numere mari de îmbolnăviri şi de decese evitabile, pot face astfel de concepţii care contravin spiritului critic, raţionalităţii, metodei şi dovezilor pe care se bazează cercetarea ştiinţifică. Iar faţă de această situaţie cu consecinţe grave, un răspuns articulat şi bine susţinut public de către numeroase voci credibile considerăm că este necesar”, a declarat Remus Cernea, unul dintre fondatorii Alianței.

Textul apelului poate fi citit și semnat la acest link.

Cei care doresc să se alature alianței sunt invitați să trimită un mesaj în acest sens la aliantapentrustiinta@gmail.com însoțit de o scurtă prezentare.

Apelul Alianței pentru Promovarea Științei

Conspiraționism și concepții pseudoștiințifice există pretutindeni, dar parcă nicăieri în Europa nu au jucat un rol nefast de asemenea proporții precum în România ultimului an și jumătate! Este cutremurător să vedem cum astfel de teorii ale conspirației au găsit în țara noastră milioane de oameni vulnerabili în fața pseudoștiinței. Consecințele dramatice de acum sunt rezultatul unor idei vădit false propagate intens pe anumite canale media clasice și pe rețelele de socializare!

Merituoase inițiative individuale au avertizat recent asupra acestor pericole și au propus proiecte și acțiuni de alfabetizare științifică, popularizare a științei, educație a gândirii critice, combatere a dezinformării și fake-news-urilor. Considerăm că e nevoie să încurajăm aceste voci, să oferim o platformă care să le coaguleze și să încercăm să obținem sprijin național și internațional pentru un amplu program de conștientizare și educație științifică.

Prin acest Apel începem o serie de acțiuni ce se vor raporta la gestionarea unor crize actuale, dar vor viza și scopuri pe termen mediu și lung prin care rolul cunoașterii științifice să devină unul proeminent în societatea noastră, atât în sistemul educațional, cât și în dezbaterile publice și în deciziile politice, pentru a fi mai bine apărați în fața pericolelor pe care va continua să ni le aducă viitorul.

Știința actuală este rezultatul a 2500 de ani de dezvoltare, cercetare, descoperire, organizare orientate către înțelegerea lumii. Suntem, în multe privințe, beneficiarii și moștenitorii ei. În centrul succesului științei moderne se află o metodă de cercetare întemeiată pe fapte și teste experimentale. Știința nu este despre certitudini, ci despre interogare, cercetare, testare, verificare. Nu ne cere să credem în ea, ci să avem încredere în expertiza câștigată la capătul a mulți ani de eforturi intelectuale supuse permanent unor noi examinări. Adevărurile științifice sunt provizorii și parțiale, testate și retestate și bazate, mereu, pe ultimele rezultate ale cercetărilor. Publicul larg nu este chemat să devină expert, ci doar să fie capabil să distingă între discursul științei și cel al numeroaselor pseudoștiințe care caută un public ușor de manipulat de către impostorii care atacă știința ori propagă idei elucubrante.

Asumând onestitatea intelectuală de a spune că nu știm totul și că nu deținem soluții perfecte ori definitive, știința ne oferă totuși cele mai bune răspunsuri pe care le putem avea, obiectiv vorbind, mai ales în situații cu un impact medical, social și economic dramatic precum pandemia actuală. Chiar dacă nu pot exista garanții de 100% pentru nici o tehnologie sau pentru soluții medicale, vaccinarea s-a dovedit eficientă într-o proporție de peste 90%, iar cele peste 6 miliarde de doze administrate la nivel global până acum au salvat deja milioane de vieți.

De aceea propaganda conspiraționist-antivaccinistă reprezintă o atitudine periculoasă de respingere a științei și a raționalității, dar și a empatiei față de victimele virusului. Opinii poate avea oricine, de orice fel, dar în situația prin care trecem, numai cele bazate pe dovezi științifice și pe dezideratul moral de a salva vieți au greutate reală și sens, oferind totodată perspectiva învingerii pandemiei. Scopul nostru nu este de a le spune oamenilor ce anume să gândească, ci de a-i conștientiza, în virtutea dreptului lor la o informare corectă și ca fundament al unei libertăți reale de conștiință, că este esențial să fie accesate sursele credibile de cunoaștere bazate pe dovezi clare, raționalitate și argumente logice.

Chiar și persoane cu o cultură bogată și cu calități remarcabile în alte domenii pot fi uneori păcălite de concepții neștiințifice dintre cele mai naive, dar cu posibile consecințe grave care ne cutremură azi când vedem spitalele supraaglomerate cu bolnavi din cauza SARS-CoV-2, preponderent nevaccinați. Raționalitatea științifică este o achiziție intelectuală relativ recentă în evoluția civilizației, iar pentru a juca un rol important în gândire trebuie cultivată sistematic și exersată îndelung. Chiar dacă fiecare creier uman o cuprinde în potențialul său, doar o educație specifică o va dezvolta.

Datele alarmante din școli arată limpede că sistemul de învățământ actual are carențe majore. Vom reveni cu listă de acțiuni de avut în vedere. Ȋn ultima perioadă a crescut mult numărul celor ce se vaccinează ceea ce arată că, în fața unor dovezi corect prezentate, comportamentul multora se poate schimba în bine. Este totodată regretabil că a trebuit să ajungem ca la fiecare 3 minute să moară un cetățean român pentru ca rata vaccinării să se accelereze, în condițiile în care noi avem spitale, doctori și vaccin spre deosebire de unele țări ce și-ar dori accesul la aceste facilități, dar încă nu îl au.

Acțiunile noastre vizează și o presiune crescândă asupra decidenților politici pentru a suplimenta substanțial bugetul educației și pe cel al cercetării științifice, urmărind performanța banilor investiți. România alocă cel mai mic buget din UE cercetării, iar impactul nu este numai asupra acesteia din urmă, ci și asupra prestigiului științei în societate. Desigur că nu se reduce totul la alocări bugetare! Este esențială o viziune nouă, inovatoare, adaptată epocii digitale, asupra modului în care sunt promovate știința și gândirea critică în învățământ și în dezbaterile publice.

Îi felicităm pe toți cei care au ieșit public cu explicații raționale care să clarifice și să argumenteze pentru măsurile de prevenție și pro-vaccinare și care au demontat teoriile conspirației ori alte idei care au afectat încrederea multora în campania de vaccinare. Ne exprimăm respectul și admirația față de personalul medical care luptă cu pandemia și care îi tratează pe pacienți și de alte maladii în această perioadă dificilă!

Pentru a grăbi atenuarea pandemiei și pentru a contribui la o gestionare mai eficientă a unor posibile viitoare crize, ca și pentru a ajuta la o formare intelectuală autentic pro-științifică a cât mai multor cetățeni români fondăm astăzi Alianța Pentru Promovarea Științei (APPS) care va fi și o platformă pentru numeroase acțiuni educaționale.

Alianța este un grup informal de dialog deschis celor care prețuiesc tradițiile științifice și filosofice ce mizează pe interogația critică, raționalitate și logică în definirea cunoașterii despre lumea din jur. Ni se pot alătura în demersurile noastre persoane care au convingeri politice ori credințe religioase diferite sau nu au nici o credință, dar care doresc să contribuie la înlăturarea confuziilor destul de larg întâlnite în societatea noastră între cunoașterea științifică și alte idei, opinii și concepții care nu se bazează pe metoda, regulile și criteriile științifice de delimitare a adevărului de fals.

Nu ne vom pronunța politic din perspectivă partizană. Nu putem să nu remarcăm însă erorile ce au ținut de o relaxare prematură și de absența unor campanii pe scară largă, empatice și direcționate spre publicuri diferite de cetățeni poate mai puțin informați ori vulnerabili față de propaganda conspiraționist – antivaccinistă. Nu cerem demisii, nu vrem să prăbușim guverne, nici să înfierăm politicieni ori partide pentru slaba gestionare a pandemiei. Dorim însă ca din experiența dramatică pe care o traversează acum România să fie înțeleasă importanța consultării constante între decidenții politici și acea parte a societății, infimă numeric dar care poate oferi expertiză în momente critice și viziune pentru o construcție pe termen lung.

Solicităm autorităților să demareze campanii de informare eficiente cu privire la virusul SARS-CoV-2 prin care să fie demontate teoriile conspirației ce i-au îndepărtat pe mulți de vaccinare. Ar trebui mizat pe expertiză de specialitate și pe voci credibile, din alte sfere decât cea politică. Sunt încă multe vieți de salvat!

Adresăm un apel presei să descurajeze acele voci iresponsabile care au îndemnat la atitudini antivacciniste și împotriva măsurilor de prevenție. De asemenea, să ofere spațiu de exprimare și informare vocilor care prezintă puncte de vedere autentic științifice.

Le recomandăm cetățenilor să fie sceptici față de vocile publice ori din mediul politic care îndeamnă la nevaccinare și să verifice informațiile invocate, luând ca reper surse veritabile, adică științifice. Conspiraționiștii antivacciniști au pe conștiință multe mii de morți iar acest lucru trebuie spus foarte clar în spațiul public!

Înțelegem că sunt multe motive de consternare și puține de speranță în această perioadă! Însă în vremuri grele e important să găsim resurse interioare de pozitivitate, încredere și determinare pentru a reconstrui și a merge mai departe mai înțelepți și învățându-ne lecțiile pentru a nu mai repeta greșelile din trecut și pentru a face din lumea noastră una mai bună!

Vrem să fim o platformă de agregare a acțiunilor individuale și un grup de elaborare a unor politici publice de promovare a științei, astfel că vă invităm să semnați acest apel și să vă alăturați efortului comun inițiat astăzi, pe toți cei îngrijorați de asaltul iraționalității și al bazaconiilor, sătui de vacarmul opiniilor nesusținute de argumente și care prețuiți gândirea critică, cunoașterea veritabilă și dialogul civilizat.

Inițiatorii, în ordinea alfabetică a numelui:

Mirabela Amarandei – cercetător doctorand, Universitatea din București
Gabriel Andreescu – fizician
Radu Angelescu – medic (UK)
Cristian Apetrei – Profesor de boli infecțioase și microbiologie, University of Pittsburgh, Pittsburgh PA, USA
Doina Atanasiu – virusolog – University of Pennsylvania
Costel Atanasiu – biolog, cercetător la The Wistar Institute (Philadephia)
Monica Belițoiu – Secretar General adjunct al European Humanist Federation
Roxana Bojariu – climatolog
Mihnea Boștină – Universitatea Orago, Noua Zeelandă
Anca Botezatu – Cercetător științific at Institutul de Virusologie Stefan S. Nicolau
Crina Petec Călin – cercetare clinică, München
Adrian Călugăru – Președinte Asociația Umanistă Română
Cornel Cărăușu – psiholog (UK)
Remus Cernea – filosof
Alexandru Corlan – cercetător
Ovidiu Covaciu – președinte Societatea Raționalistă Română
Mihai Craiu – Medic primar pediatrie, Conf. Univ. La UMF Carol Davila
Sorin Costreie – Profesor, Facultatea de Filosofie București
Cătălina Curceanu – prim-cercetător la Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Italia
Gelu Duminica – sociolog, profesor asociat Universitatea din București
Mihai Gafencu – Profesor la UMF Victor Babes Timișoara
Laura Ghibu Ventimiglia – medic, Suedia
Laura Ilian – Medic stomatolog, Cluj-Napoca
Bogdan Ivănescu – medic, fondator platforma medicala Doctor Mit
Dana Jalobeanu – Conf. Univ. Facultatea de Filosofie București
Nansi Lungu – profesor științe cognitive
Ciprian Mihali – Conf. Univ. Dr. – UBB Cluj
Emilian Mihailov – Profesor Facultatea de Filosofie București
Alexandru Mironov – jurnalist de știință
Emil Moise – profesor de filosofie
Maria Livia Ognean – medic primar neonatolog, conferențiar univ., Universitatea Lucian Blaga Sibiu
Alexandru Toma Pătrașcu – director Bucharest Science Festival
Dr. Ionuț Poeana – medic nefrolog
Cristian Presură – fizician
Daniel Gabriel Secară – celebrant umanist
Ovidiu Sîrbu – Profesor UMF Victor Babes Timișoara
Gheorghe Ștefanov – Conf. univ. Dr., Facultatea de Filosofie, Universitatea din București
Stefan Szedlacsek – Profesor, cercetător științific – Institutul de Biochimie al Academiei Române
Octavian Voiculescu – Șef laborator University of Cambridge