Apel către agențiile de turism: „Nu mai vindeți turiștilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării”

lacul parcheș
Pădure inundată în zona Lacului Parcheș. Foto: Andreea Dogar

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) cere agențiilor de turism din România să renunțe la excursiile de o zi în rezervație, cu plecare din București sau Ploiești, susținând că acest produs este unul „toxic” și „nociv” pentru zonă.

Reprezentanta asociației, Corina Davidov, a declarat că aproape 30 de reprezentanți ai unor agenții de turism s-au întâlnit, la Sulina, cu directori ai unor unități de cazare pentru a discuta pentru o eventuală colaborare.

„Dragi reprezentaţi ai agenţiilor de turism din toată România, vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti-Ploieşti!

Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 km în autocar, apoi alţi km cu barca, în viteză pe canale. Sunt efecte dezastruoase asupra vegetaţiei, faunei şi sunt şanse mari ca turistul să nu se mai întoarcă niciodată în Deltă, pentru că ceea ce vede prin plasticul bărcii îi va lăsa un gust amar”, se menţionează în mesajul AMDTDD postat pe Facebook.

În postare, reprezentanţii asociaţiei îndeamnă agenţiile de turism să promoveze pachete turistice neagresive faţă de natură. 

„Ajutaţi-l pe turist să înţeleagă că Delta se vizitează în tihnă, pe îndelete, cu bărci descoperite, cu viteză mică, în caiac, ascultând ciripitul păsărilor, admirând frumuseţea canalelor şi a florei, faunei care ne înconjoară. Avem o singură Deltă în ţara noastră şi împreună trebuie să învăţăm să protejăm această minune a naturii!”, au scris reprezentanţii AMDTDD.