Apariție extrem de rară a unei berze negre în România. Unde a fost fotografiată

Sursa: Agenția Pentru Protecția Mediului Prahova

Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a publicat două fotografii cu un exemplar de barză neagră. Pasărea se afla în satul Romanești din județul Prahova.

„Barza neagra (Ciconia nigra) este observata mai rar pe la noi și este greu de fotografiat. Exemplarul din imagine a fost surprins pe raza localității Romanești. Această specie migrează iarna în Africa. Preferă pădurile cu copaci bătrâni, aici construindu-și cuiburi mari și se hrănește în ape puțin adânci, cu pești, insecte, broaște, șerpi. Este o specie protejată”, a anunțat Agenția Pentru Protecția Mediului Prahova într-o postare pe Facebook.

Potrivit Societății Ornitologice Române, barza neagră este o specie mult mai rară și mai retrasă, comparativ cu barza albă. Evită complet prezența umană, astfel că și cele mai mici intervenții (în special activități în zona cuibului) la începutul perioadei de reproducere (dar nu numai), pot avea efecte catastrofale asupra succesului de cuibărit.

Este o specie de pasăre de talie mare: lungimea corpului este de 90-105 cm şi are o greutate medie de 2,9 – 3 kilograme. Anvergura aripilor este cuprinsă între 173-205 cm.

Specia cuibărește din Spania și până în Orientul îndepărtat (China), în nord fiind răspândită până în țările baltice și sudul Siberiei. Iernează în sudul continentului African.

Sursa: Agenția pentru Protecția Mediului Prahova
barza neagră
Sursa: Agenția Pentru Protecția Mediului Prahova

Ciconia nigra este prezentă în România doar în perioadele de cuibărit. Sosește începând cu luna martie și pleacă înapoi la iernat la sfârșitul lui septembrie – începutul lui octombrie.

Preferă să se hrănească în special cu pești. Suplimentar, se hrănește și cu alte viețuitoare: șoareci, chițcani, șopârle, șerpi, amfibieni, păsări de talie mică (în special pui, uneori și ouă), insecte de talie mare, nevertebrate acvatice (moluște, crustacee), mai arată specialiștii SOR.

Populația globală este estimată la 24.000 – 44.000 de indivizi.

În România, estimările arată o populație de aproximativ 415 – 800 de perechi cuibăritoare.

Barză neagră în zbor, pozată în Israel. Sursa: מינוזיג – MinoZig
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.