Parlamentul a adoptat o lege inițiată de parlamentari de la toate partidele, prin care salariul minim va fi diferențiat pentru angajați, în funcție de studii.
Astfel, vor fi 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).
Salariul minim garantat în plată rămâne de 2.230 de lei, însă legea introduce noi coeficienți în ecuația de calcul, 1 fiind coeficientul pentru muncitorii necalificați și 2 – maximul – pentru cei care au doctorat. Practic, un doctor va avea un salariu minim dublu față de un necalificat.
Absolvenții de școli profesionale sau cu studii superioare vor avea un salariu mimim de 2.676, iar un angajat cu diplomă de masterat va avea un salariu brut de 4.014 lei.
Proiectul de lege, care dorește ”să mențină o motivare adecvată a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, trebuie mai întâi să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Există și contestatari ai legii, printre care și Consiliul Național al Intreprinderilor Mici și Mijlocii din România.
„Prin această lege se introduc mai multe salarii brute minime pe economie. Consiliul nu susţine diferenţierea salariului minim pe economie în funcţie de diverse criterii, cum ar fi sectoarele de activitate sau educaţia pentru salariaţi din diverse sectoare. Noi am spus public că ar trebui să fie analizată posibilitatea introducerii unui salariu minim pe oră, nu pe lună, plata fiind făcută în funcţie de numărul de ore lucrate, cu îmbunătăţirea corespunzătoare a Codului Muncii”, declarat, înainte de adoptarea legii, preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, citat de Digi24.