Apare bancnota de 20 de lei cu o celebritate feminină

Sursa foto: Radio România Cultural
Ecaterina Teodoroiu Sursa foto: Radio România Cultural

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis în ședința din 30 iulie să fie pusă în circulație bancnota de 20 de lei din 2020. Această nouă bancnotă va celebra o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu.

Valoarea nominală de 20 a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro.

Prin alegerea Ecaterinei Teodoroiu, BNR susține preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR vrea să marcheze încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire.

Consiliul de Administraţie al BNR consideră că „promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim – de promovare a personalităţilor feminine – ce a găsit o largă susţinere în societatea românească. (…)

Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, se arată într-un comunicat al BNR.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în Gorj. A fost cercetaș și participantă la Primul Război Mondial. A murit pe 22 august 1917, la vârsta de 23 de ani, la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. Pe front a intrat ca asistentă și s-a înscris la o unitate de combatanți pentru a-și răzbuna cei patru frați care au murit în război.

A fost luată prizonieră alături de comandantul plutonului ei, dar a reușit să evadeze ajutându-se de un revolver pe care l-a ascuns. A fost rănită de două ori, în timp ce evada și o dată în luptă. A fost decorată de casa regală și avansată în gradul de sublocotenent. A murit în timp în bătălia de Mărășești, la comanda unui pluton de infanterie.

Sursa foto: Radio România Cultural

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.