Apare adeverința de vaccinare. Care e scopul documentului?

FOTO: Dimhou/Pixabay.com
FOTO: Dimhou/Pixabay.com

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-coronavirus din România, a anunțat că persoanele imunizate vor primi o adeverință.

Documentul va fi emis pe hârtie sau pe suport electronic, atât în limba română, cât și în engleză. Adeverința va fi folosită ca document medico-legal, nefiind un pașaport epidemiologic.

Hârtia, pe care medicul Gheorghiță o compară cu ”un bilet de ieșire din spital” va conţine data vaccinării, tipul de vaccin, seria şi lotul şi va ajuta autorităţile să verifice toate informaţiile tehnice în cazul dezvoltării unor reacţii adverse.

Persoanele vaccinate pot raporta mai ușor eventualele reacții adverse, acest lucru fiind posibil și pentru cei care se află în altă localitate decât cea în care au primit vaccinul. Adeverințele vor fi înscrise într-un registru electronic național.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 din România va începe, la fel ca în toate statele membre ale Uniunii Europene, în 27 decembrie.

Gheorghiță a declarat ieri că prima tranșă ”simbolică” de vaccinuri va fi distribuită către personalul medical din primele zece spitale COVID-19 din România. Este vorba de 10.000 de doze.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că, pentru un grad de 60-70% din populație, campania ar trebui să dureze șase-șapte luni.