Aparatul RMN care se adaptează anatomiei fiecărui pacient

FOTO: siemens-healthineers.com
FOTO: siemens-healthineers.com

Există un aparat RMN care este capabil să se adapteze anatomiei și fiziologiei fiecărui pacient și efectuează o examinare imagistică personalizată chiar și în regiuni dificile precum cap/gât, coloană vertebrală, abdomen, sâni sau cord.

Este vorba despre Siemens MAGNETOM VIDA 3T, cel mai puternic și performant aparat RMN 3 Tesla creat până acum, utilizat atât pentru examinări IRM de înaltă performanță, cât și pentru cercetări medicale și științifice în rezonanța magnetică nucleară.

Sistemul care permite examinări personalizate se numește BioMatrix. Acest aparat, care reprezintă cea mai avansată tehnologie RMN 3 Tesla, are și un magnet care oferă imagini extrem de omogene și de o calitate impresionantă în tot volumul examinat.

Un astfel de aparat RMN se află și în România. Rezoluția imaginilor și acuratețea la diagnostic sunt nemainîntâlnite până acum. Antenele Bio Matrix Tuners, care au o densitate ultra-ridicată, elimină artefactele de mișcare și de respirație ale pacientului examinat, minimizează spațiile distorsionate/goale și îmbunătățesc imaginea afectată de prezența grăsimilor. De asemenea, investigația se face mai repede cu 30%.

Acest tip de RMN are și confortul semnificativ îmbunătățit mai ales pentru cei care sunt claustrofobi. De asemenea, există posibilitatea de a fi examinți și pacienți supraponderali, de până la 240 de kilograme.

Când este necesar un RMN/IRM cerebral?

Investigația se face la indicația unui medic specialist. Este utilă în evaluarea și monitorizarea unei game diverse de patologii:

  • Patologia tumorală – tumori cerebrale sau meningeale;
  • Patologia vasculară – accident vascular cerebral, malformații arterio-congenitale, tromboza sinusurilor venoase, anevrisme;
  • Patologia malformativă – malformații congenitale ale creierului, malformații congenitale ale meningelui;
  • Patologia degenerativă – epilepsia, hidrocefalia internă, atrofia cerebrală;
  • Patologia orbitei, nervilor optici și mușchilor globilor oculari – inflamații sau tulburări neuroendocrine, diplopie, tumori;
  • Patologia urechii interne – inflamatorie, tumorală, malformativă, leziuni labirintice, anomalii vasculare;
  • Patologia regiunii hipofizare – micro și macro- adenom hipofizar, vizualizarea tijei hipofizare;
  • Patologie inflamatorie – encefalite, meningite, encefalopatii, leucodistrofii, scleroză multiplă;
  • Patologia cerebrală în cazul unor boli sistemice – leucemie, limfom, HIV – SIDA;Patologie post – traumatică.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.