Aparate de testare nefolosite, în mai multe spitale din România

islanda teste
Foto: cdz / pixabay.com

Mai multe aparate pentru testarea infecțiilor cu coronavirus rămân nefolosite din cauza unor aprobări neobținute.

Dacă la Târgu Jiu, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență nu au pus în funcțiune un aparat de testare pe care îl primise în urmă cu doi ani, la Suceava, cel mai afectat oraș de epidemia de coronavirus din România, situația este și mai gravă.

Aparatul nefolosit de la Târgu Jiu ar fi putut procesa 96 de teste în 24 de ore, asta dacă managmentul spitalului ar fi cumpărat și kit-urile necesare testării. În prezent, puținele teste care se fac în județul Gorj sunt trimise la București, iar perioada de răspuns este de cel puțin cinci zile.

În prezent, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

Pe de altă parte, la Suceava, unde spitalul a fost preluat de specialiștii militari, după ce virusul s-a răspândit rapid printre medici și asistenți, este folosit un singur aparat de testare. Alte patru – obținute din donații – sunt nefolosite, printre care și unul la Direcția Sanitar Veterinară.

Sistemul greoi de testare pune mari probleme efortului general de combatere a amenințării COVID-19. La spitalul din Câmpulung Moldovenesc, de exemplu, au fost infectate câteva zeci de cadre medicale, din cauza faptului că testele nu au fost făcute la timp.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.