Anunț. Toate școlile din România se închid din cauza coronavirusului

inscriere scoala, inscrere clasa pregătitoare
Foto: Pixabay

Toate școlile din România vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, timp de o săptămână.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de premierul Ludovic Orban. Astfel, cursurile din învățământul preuniversitar se suspendă începând de miercuri, 11 martie, până pe 22 martie (duminică).

Practic, este vorba despre 8 zile de curs.

Măsura poate fi prelungită ulterior.

Decizia a fost luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

În ceea ce privește universitățile, deoarece acestea au autonomie, fiecare poate decide în senatul propriu dacă suspendă sau nu cursurile.

De asemenea, autoritățile au mai anunțat că au fost suspendate cursele rutiere internaționale spre Italia și din Italia spre România, începând de marți, 10 martie, ora 12.00, până la data de 31 martie, ora 12.00.

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat pentru HotNews că în cadrul videoconferinței cu inspectorii școlari a decis ca toate olimpiadele școlare județene și regionale, care urmau să se desfășoare în perioada următoare, să se suspende.

În această dimineață și primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a cerut închiderea școlilor și grădinițelor.

„Școlile și grădinițele trebuie să fie închise. Aceasta este propunerea noastră. Putem să nu închidem nicio școală, nicio grădiniță, și să așteptăm să vedem ce se întâmplă. E și această variantă susținută public. Dar putem să fim înțelepți și să închidem școlile și grădinițele”, a spus Firea într-o conferință de presă.

Și Consiliul Național al Elevilor solicită ministrului Educației și Cercetării să suspende cursurile timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

”Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit.

În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu cazuri de coronavirus în unitățile de învățământ preuniversitar din România, iar dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota iresponsabilitate din partea decidenților din domeniul educației.

Autoritățile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea școlilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situații de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România”, arată elevii într-un comunicat.