Anunț oficial. Premierul Ciucă a declarat că de la 1 ianuarie prețul benzinei nu va mai fi compensat

Începând de la 1 ianuarie 2023, prețul benzinei nu va mai fi compensat de stat cu 50 de bani, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, 28 decembrie.

„Pentru că tot am discutat de compensarea prețului la energie, trebuie să mă refer și la compensarea prețului la carburanți. Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată, la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului, și trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa.

În schimb, este doar o măsură, o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca, în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor, să o aplicăm din nou”, a declarat Ciucă.

Guvernul a introdus compensarea de 50 de bani pe litru la 1 iulie 2022, după ce în luna iunie prețul benzinei standard atinsese un nivel record, de peste 8,5 lei.

În prezent, potrivit peco-online.ro, prețul benzinei standard este cuprins între 5,93 și 6,09 lei pe litru la benzinăriile din București.

„Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 13,8%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 48 de lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 12,6%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 51,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile”, arată o analiză a peco-online.ro.