Anunț. Când se deschid parcurile din București

parc bancă
Foto: Mircea Iancu / pixabay.com

De vineri, 15 mai, se deschid toate parcurile, grădinile publice, inclusiv grădina zoologică, precum și cimitirele din Capitală, a anunțat primarul Gabriela Firea.

Primăria Capitalei a propus acest punct pe ordinea de zi, care a fost votat în cadrul ședinței de marți, 12 mai, a Comitetului municipal pentru situații speciale de urgență.

„Le mulțumim tuturor colegilor din prefectură, primării de sector, poliție, jandarmerie, ambulanță și celelalte instituții deconcentrate, membre ale acestui for. Rugămintea către toți cetățenii este să evite zonele aglomerate, să păstreze distanța socială, să se spele des pe mâini și să se dezinfecteze”, a transmis Gabriela Firea.

La două luni de la declanșarea stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, România se pregătește acum pentru primele măsuri de relaxare.

Restricțiile vor fi însă ridicate treptat, au anunțat autoritățile. Nu va mai fi nevoie de completarea unei declarații pe propria răspundere atunci când ieșim din casă, însă va fi nevoie de o declarație atunci când vom ieși din oraș (cu excepția zonelor metropolitane). De asemenea, aceste deplasări în afara orașului vor putea fi făcute doar în anumite condiții ce urmează să fie stabilite exact odată ce legea privind instituirea stării de alertă va fi votată de Parlament.

Începând cu 15 mai se vor redeschide:

– Magazinele care au acces direct din stradă, din exterior (nu mall-urile)
– Saloanele de îngrijire personală (frizerii, saloane de coafură, de manichiură, de înfrumusețare etc)
– Muzeele
– Cabinetele stomatologice

Serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Pot fi reluate, în prima fază, în curtea bisericii, în exterior, în aer liber. Credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1,5 metri.

Sportivii profesioniști își pot relua cantonamentele în condiții speciale de igienă, însă competițiile sportive nu vor începe în această etapă a relaxării.

Sportivii amatori își pot relua activitatea doar acolo unde se face sport individual, doar într-o bază sportivă în aer liber. Accesul în vestiar nu este posibil.

Foto: Mircea Iancu / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.