Anul viitor se face recensământ. Cei care se recensează online vor primi o zi liberă de la serviciu

FOTO: B_Me/Pixabay.com
FOTO: B_Me/Pixabay.com

În 2021 se face recensământ în România, iar cei care se autorecenzează online au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator.

Ordonanța de Urgență nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode, se arată în lege.

Fiecare persoană va face dovada participării la recensământ printr-un cod de confirmare  generat la încheierea cu succes a autorecenzării, se arată în documentul oficial.  Angajatorii au obligaţia de a acorda o zi liberă celor care fac dovada autorecenzării online. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.

Recensământul se va desfășura în perioada iulie-noiembrie 2021 și se desfășoară etapizat.

Refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă contravenţională. Programele informatice pentru autorecenzarea online vor fi realizate de Institutul Naţional de Statistică şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.