Anul 2018 începe cu scumpiri importante la energia electrică

Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie 2018 (Wikimedia Commons)
Energia electrică se va scumpi de la 1 ianuarie 2018 (Wikimedia Commons)

Dacă rata inflației a crescut mai mult decât era preconizat în ultima vreme, scumpirile la energie electrică vor crește, anunțat, începând cu 1 ianuarie.

Prețul energiei pentru consumatorii care sunt alimentați în regim de serviciu universal va crește, iar energia în perioada de vârf de consum, între orele 18:00 – 22:00, va fi mai scumpă cu 13%.

Cea mai mică scumpire la energia electrică pentru români va fi de 7 la sută. Astfel, românii vor resimți o creștere a facturilor lunare la energie proporțională începând cu prima lună a anului 2018.

Vestea scumpirilor vine la scurt timp după ce pe site-ul bursei pentru energie au fost postate rezultatele la licitațiile pentru energia vândută pentru populație.

Dacă în prezent, pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal, 90% din energie este primită la valoarea la care este tranzacționată pe această platformă, iar 10% este preț reglementat de stat, de anul viitor nu va mai exista niciun fel de intervenție a statului.

În urma licitațiilor de pe această platformă, prețurile sunt mult mai mari decât cele din ultimul trimestru din 2017. Astfel, energia vândută în perioadele de vârf de consum, între orele 18:00 și 22:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, față de 267 lei pe Mwh, cât este în prezent.

Scumpirile îi vor afecta pe consumatorii care nu și-au schimbat furnizorul la energia electrică. Persoanele care au ales altă companie furnizoare și-au negociat separat contractul, iar valoarea facturilor pe care aceștia le vor plăti pot fi și cu 20 la sută mai mici.

Creștere importantă a ratei anuale a inflației

Rata anuală a inflaţiei, care ține cont de evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai ridicat nivel din august 2013, când a fost 3,67%. În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 2,63%, în creştere faţă de septembrie, când a fost 1,77%.

Principalul motor din spatele creșterii ratei inflației în luna noimbrie a fost scumpirea ouălor, cu 29,2%. Alte scumpiri importante au fost înregistrate la unt (6,92%) şi combustibili (2,78%).

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.