Antrenamentul tabata: 5 aspecte de știut

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/h4i9G-de7Po

Vrei sa te bucuri de antrenamente noi, care sa te mentina in forma? Din gama antrenamentului de tip HIIT, realizat pe intervale de mare intensitate, face parte si tabata, care aduce rezultate surprinzatoare pe termen scurt.

Antrenamentele tabata presupun exercitii care se efectueaza in doar 4 minute, timp in care poti arde multe calorii. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care merita sa le cunosti despre antrenamentul tabata, din randurile de mai jos!

Ce este antrenamentul tabata?

Tabata se inscrie in randul antrenamentelor care se efectueaza pe intervale de intensitate mare, desi dureaza doar 4 minute. De regula, include doua intervale, a cate 20 de secunde de exercitii si 10 secunde pauza, ciclu care se repeta de 8 ori in total.

Tabata te ajuta sa arzi aproximativ 15 calorii pe minut si te ajuta sa te mentii in forma, indiferent de conditia fizica.

Care sunt accesoriile de care ai nevoie pentru tabata?

Probabil te intrebi ce cuprinde gama de accesorii de care ai nevoie pentru antrenamentul tabata. Ei bine, acesta se poate realiza fara a folosi obligatoriu un accesoriu, intrucat greutatea propriului corp este mai mult decat suficienta.

Desigur, te poti folosi de coarda de sarit sau de diferite aparate cardio, atunci cand alegi tabata pentru sala sau acasa. Nu uita sa folosesti cronometrul, astfel incat sa respecti timpul de executie si alege haine comode si pantofi sport de calitate, care sa corespunda cu marimea ta. Gasesti adidasi Under Armour de la 190 RON, care iti garanteaza confortul pe tot parcursul antrenamentului tabata.

Care este istoricul antrenamentului tabata?

Nu stii de unde vine numele antrenamentului tabata? Acesta poarta numele creatorului sau japonez, doctorul Izumi Tabata, care a studiat indelung efectele antrenamentelor cu intervale de intensitate mare.

Astfel, doctorul Tabata a descoperit ca tabata stimuleaza cresterea masei musculare prin exercitii de tip flotari sau genuflexiuni. 

Care sunt beneficiile practicarii tabata?

Nu esti foarte activ din punct de vedere fizic? Nu te ingrijora! Antrenamentele tabata pot fi practicate de oricine, indiferent de varsta sau de conditie fizica. Nu trebuie decat sa optezi pentru o activitate de tip cardio, fie ca vorbim despre alergat, mers pe bicicleta sau sarituri cu coarda, pe care sa le efectuezi intens timp de 20 de secunde. Iata care sunt cele mai importante beneficii pe care ti le aduce acest tip de antrenament:

  • Tabata intareste musculatura
  • Tabata este ideal pentru persoanele care nu au timp sa mearga la sala pentru antrenamente. Antrenamentul tabata dureaza doar 4 minute, asa ca este o solutie excelenta pentru cei ocupati, care pot economisi timp pretios
  • Tabata te ajuta sa arzi calorii intr-un timp scurt, in comparatie cu alte metode de antrenament si iti permite sa-ti atingi obiectivele mai rapid.
  • Tabata este ideal si pentru scaderea in greutate

Idei de exercitii tabata

Fiindca nu trebuie sa fii profesionist in tainele sportului pentru a te bucura de tabata, iata cateva idei utile de exercitii:

  • Sarituri cu coarda
  • Sprint
  • Alergare pe loc
  • Sarituri pe loc
  • Scari
  • Flotari simple si cu saritura
  • Fandari in fata si in spate, cu sau fara greutati
  • Genuflexiuni clasice si cu saritura
  • Ridicarea trapez
  • Ridicarea biceps
  • Exercitii intense pentru muschii de triceps si biceps

Vrei sa incerci antrenamentul de tip tabata? Tine cont de sfaturile noastre si bucura-te de exercitii intense, care iti aduc numeroase beneficii asupra sanatatii.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.