Animalul care nu moare și se poate regenera la nesfârșit

meduza care trăiește veșnic
Foto: Bachware / Wikimedia Commons

În Marea Mediterana trăiește o specie de meduză care are o abilitate extraordinar de rară: își poate reîncepe ciclul de viață.

Meduza, a cărei denumire științifică este Turritopsis dohrnii, este numită și „meduza nemuritoare”.

Turritopsis dohrnii poate să își reprogrameze identitatea propriilor celule, întorcându-se la un stadiu de viață anterior. Cu alte cuvinte, ea poate „îmbătrâni invers” și se poate transforma dintr-un adult înapoi într-un copil, relatează BBC într-un articol dedicat acestei ființe uimitoare.

Meduza își pune în aplicare acest mecanism spectaculos de supraviețuire atunci când îmbătrânește, când este în pericol sau când se îmbolnăvește. Odată ce procesul de întinerire a fost inițiat, corpul și tentaculele meduzei se deteriorează, iar ea se transformă la loc într-un polip care se atașează de fundul mării.

Procesul prin care meduza devine un polip se numește transdiferențiere celulară: practic, celulele se transformă dintr-un anumit tip de celule în altul, formând un corp total nou. Iar meduza poate face acest lucru la nesfârșit.

În prezent, o echipă de cercetători a secvenționat o mică parte din ADN-ul meduzei. Profesorul Stefano Piraino de la Universitatea din Salento, Italia, a fost implicat în proiectul de secvenționare, iar acum coordonează un proiect numit PHENIX pentru a înțelege mai bine felul în care comunică celulele. Potrivit acestuia, secretul întineririi meduzei ar putea fi descoperit numai după ce a fost descris întregul genom al Turritopsis dohrnii.

Profesorul Piraino a mai explicat pentru BBC că moartea meduzei a fost observată în laborator, așadar ea nu este „chiar nemuritoare”. Însă adaptarea ei la mediile ostile rămâne în continuare una remarcabilă, iar recent au fost descoperite alte două meduze care au această abilitate, dintre care una trăiește în Marea Chinei de Est.

Întrebarea pe care și-o pun mulți cercetători este dacă, odată ce am înțeles procesul de transdiferențiere prin care trec celulele meduzei, ne-am putea regenera și noi, oamenii? Deja o parte din corpurile noastre se regenerează: unghiile, pielea arsă de soare, zgârieturile și loviturile care se vindecă, însă o regenerare precum a meduzei pare de domeniul fantasticului. Iar cercetările sunt abia la început.

Foto: Bachware / Wikimedia Commons

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.