Doi agenți rutieri din Piatra Neamț au fost condamnați la 6 ani și 2 luni de închisoare, respectiv 5 ani și 2 luni de închisoare pentru luare și dare de mită, relatează adevărul.ro.
Ei au fost prinși că cereau și luau mită de la șoferii pe care îi opreau în trafic ca să nu îi sancționeze. Polițiștii de la Rutieră au fost înregistrați audio-video cu o cameră instalată în mașina de Poliție cu autorizarea unui judecător.
Cei 2 au fost obligați să achite statului contravaloarea șpăgilor primite, care se ridică la aproape 6.000 de lei.
Agenții de la Poliția Rutieră Neamț opreau șoferi în trafic și în loc să îi amendeze le cereau mită diverse sume de bani, vorbind cifrat: „Plătește un punct amendă.”
Din discuții reiese că polițiștii nu acceptau bani mototoliți: „Da’ nu-mi da de ăștia că dacă-i predau și văd… zice că-s… că i-ai luat de la vreo babă de pe drum…”
Polițiștii îi dădeau o parte din șpagă și ofițerului care îi coordona. Acesta a fost judecat într-un alt dosar de corupție pentru luare de mită și a fost condamnat în baza unei declarații de recunoaștere a vinovăției.
Deoarece și-au schimbat de foarte multe ori declarațiile – ba au recunoscut fapta, ba au susținut că sunt nevinovați – instanța de judecată a decis că cei 2 agenți nu au fost sinceri și chiar i-au sfidat pe judecători. Astfel se explică și pedeapsa de 6 ani și 2 luni de închisoare, respectiv 5 ani și 2 luni de închisoare, dată de Curtea de Apel Bacău.
„Considerăm că multitudinea apărărilor formulate de inculpaţi în cursul judecăţii, total inconsecvente şi care se exclud una pe cealaltă – referitor la faptul că cei doi inculpaţi au susţinut ba că nu apar ei în imagini / ba că erau, dar erau pe alte sectoare de drum decât cele din planificare / ba că nu au primit bani / ba că au primit, dar erau pentru plata amenzilor pe loc / ba că nu există faptă/ ba că fapta e înşelăciune sau delapidare / ba că n- au dat declaraţii / ba că nu au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei / ba că nu au recunoscut faptele şi au semnat aceste declaraţii ce nu le aparţin, fără a le fi citite, deşi au fost asistaţi de apărători aleşi – fac dovada unei atitudini procesuale nesincere şi a neasumării faptelor comise şi consecinţelor acestora, chiar a sfidării instanţei de judecată dacă avem în vedere probele administrate în cauză şi chiar declaraţiile date de inculpaţi în cursul judecăţii, atitudine care trebuie avută în vedere la aplicarea pedepselor şi individualizarea judiciară a acestora şi trebuie să se reflecte în modalitatea de executare a pedepselor, dacă avem în vedere calitatea inculpaţilor la data comiterii infracţiunilor de corupţie şi modalitatea concretă de comitere a acestora”, a arătat instanța de judecată.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: