Angajatul unui spital care a intrat cu șpagă a povestit totul. Cât se dă pentru un post de asistentă, infirmieră sau fochist

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

FOTO: RyanMcGuire/Pixabay.com

O anchetă DNA a scos la iveală, anul trecut, că la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, una dintre cele mai mari unități spitalicești, că o parte din anagajări au fost făcute cu mită.

În urma descinderilor au fost reținute 11 persoane, printre care și un fost manager al spitalului, directorul de îngrijiri, asistenți, medici și personal TESA. Ulterior și directorul în funcție, la aceea dată, a fost reținut în acest dosar. În urma unor acțiuni care vizau fapte încă din 2018, anchetatorii au scos la iveală un sistem de angajări frauduloase pe șpagă. 

F. P., angajat fochist la Spitalul Județea „Mavromati” a recunoscut în fața procurorilor DNA că a dat șpagă pentru a fi angajat și este dispus să accepte acordul de recunoaștere a vinovăției. Fochistul a fost reținut în luna decembrie a anului trecut, de DNA, odată cu valul de arestări de la „Mavromati”.

Acesta s-a angajat la Spitalul Județean „Mavromati” în 2018 și a recunoscut oficial că a dat mită. Mai precis, 2000 de euro pentru un post de fochist. Fostul angajat a fost trimis în instanță cu acordul de recunoaștere a vinovăției, ceea ce-i va reduce din pedeapsă, fiind propus un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Totodată, există și stenograme care indică nivelul șpăgilor de la „Mavromati”.

Postul de fochist era cel mai ieftin. Cel mai scump era de asistentă medicală. Culmea, nivelul mitei era indexat la nivelul inflației. Adică a început de la 8000 de euro în 2019 și a ajuns la 15.000 de euro în 2023. Pentru un post de infirmieră se dădea până la 7000 de euro iar pentru cel de spălătorească 5000 de euro. 

„Aici (n.r., la Spitalul Județean), fără 8.000 de euro, 10.000 nu intri! Bani la greu trebuie să dai, să intri în sistem, după care îi mai ușor să faci alte manevre.(…) Este vorba despre fonduri grele, că e greu acolo, scoate un post, două, pentru ce le trebuie, pentru rostul lor. Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, se arată într-o stenogramă, potrivit adevarul.ro.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version