Angajări masive la metrou. Salariul mediu net este de 5000 de lei

Stația Piața Victoriei, imagine de pe magistrala M2, Berceni - Pipera. Foto: adevarul.ro

Metroul bucureștean se pregătește să angajeze, în 2019, încă 1301 persoane. Motivul este unul simplu: spre finalul anului, am putea avea noua magistrală 5 Eroilor – Drumul Taberei.

În prezent, la metrou lucrează 4560 de salariați. Numărul acestora va crește la 5861, au anunțat reprezentanții Metrorex, citați de g4media.ro.

Pe magistrala 5 încă nu se circulă, deoarece instanța nu a dat o decizie definitivă în disputa dintre Siemens și Metrorex legată de contractul de automatizare și control al traficului. După rezolvarea acestor probleme de ordin juridic, lucrările vor dura cel puțin nouă luni.

2019 ar putea aduce noi tarife la metrou

Metrorex primește subvenție de la stat pentru a-și desfășura activitatea. Însă, reprezentanții companiei iau în calcul în acest an și majorarea tarifelor. Prețul călătoriilor cu metroul este neschimbat din 2015. Este o variantă susținută și de reprezentanții din Ministerul Transportului, care au spus clar că orice creștere de salarii la Metrorex trebuie să fie susținută din creșterea prețurilor la bilete.

Sindicaliștii au obținut în decembrie 2018 o creștere a salariilor cu 20%. Atunci, au amenințat cu greva și au cerut 42% în plus, dar s-au mulțumit apoi cu negocierea de 20%. Cincimea în plus a făcut ca, în prezent, salariu mediu brut la Metrorex să fie de 8600 de lei. Un calcul simplu arată că, la acest brut, salariul mediu net la metroul bucureștean este în jurul valorii de 5.000 de lei. În sumă sunt incluse și sporurile aferente condițiilor specifice de muncă, însă venitul este mult peste media lefurilor din România.

Creșterea de salarii, dar și noile angajări vor duce la mărirea cu 36% a fondului de salarii în 2019, de la 400 la peste 535 milioane de lei.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.