Andreea Cosma a fost condamnată la închisoare cu executare

Andreea Cosma
Andreea Cosma

Deputatul PSD Andreea Cosma, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru abuz în serviciu. Pedeapsa nu este definitivă.

Cosma a fost trimisă în judecată de procurorii DNA alături de fostul președinte al Consiliului Județean Prahova din perioada 2004-2008, Florin Anghel, pentru vânzarea subevaluată a cazărmii Ciuperceasca, care a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni după un schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale.

Procurorii DNA o acuză pe Andreea Cosma că în calitate de notar public nu a respectat dispozițiile legale privind achizițiile. Procurorii mai spun că Andreea Cosma „a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.

Procurorii au mai stabilit că în urma acestor contracte ilegale s-a creat un prejudiciu de peste 17,6 milioane de lei.

Andreea Cosma este implicată alături de fratele ei, Vlad Cosma, și în scandalul legat de presupusele abuzuri ale procurorilor DNA Ploiești Lucian Onea și Mircea Negulescu.

De altfel, când a fost audiată pentru prima dată în dosarul „Ciuperceasca”, Andreea Cosma a făcut referire la cei doi procurori.

„Cu trei săptămâni înainte să fiu chemată pentru a mi se aduce la cunoştinţă deschiderea urmăririi penale, pe data de 14 decembrie 2015, deşi nu aveam nicio cauză pe rolul vreunui parchet, am fost chemată de procurorul Onea Lucian şi Mircea Negulescu, de faţă cu fratele meu, să fac denunţuri sau declaraţii mincinoase oferindu-mi-se calitatea de martor protejat împotriva fostului deputat Sebastian Ghiţă şi împotriva fostului procuror al Curţii de Apel Ploieşti, procuror în funcţie la acea dată.

Refuzul meu s-a soldat cu faptul că, după trei săptămâni am fost chemată, mi s-a deschis urmărirea penală şi în nouă zile am fost trimisă în judecată. Această declaraţie am consemnat-o şi la Parchetul General, unde se află în cercetare plângerea mea”, a declarat Andreea Cosma la ieșirea din sala de judecată.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.