Analiza ISW: Contraofensiva ucrainenilor din Harkov are succes

Tanc al armatei din Ucraina FOTO: oleg_mit/Pixabay.com
Tanc al armatei din Ucraina FOTO: oleg_mit/Pixabay.com

Specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) spun, în cea mai recentă evaluare, că ucrainenii duc o contraofensivă de succes la nord de orașul Harkov și împing forțele rusește spre granița ruso-ucraineană.

O sursă rusă spune că trupele ucrainene au avansat până la 10 kilometri de granița cu Rusia. Forțele ruse din zona Izium se redesfășoară spre nord pentru a încerca să atenueze presiunea acestei contraofensive și să împiedice noi avansuri spre nord, spre frontiera rusă.

Trupele autoproclamatei republici Donețk și forțele rusești își intensifică eforturile de consolidare a controlului asupra ruinelor orașului Mariupol, inclusiv prin încercarea, după cum se pare, de a redeschide uzinele siderurgice pentru a produce echipamente militare.

Forțele rusești din estul Ucrainei au continuat încercările de a încercui zona Severodonetsk și ar fi ajuns la granița administrativă Donețk-Luhansk dinspre Popasna. Forțele ruse și ucrainene nu au efectuat niciun atac semnificativ pe axa sudică.

Autoritățile belaruse își intensifică retorica acuzând NATO și SUA că amenință granițele belaruse, dar este puțin probabil ca Belarusul să se alăture războiului, mai spun specialiștii ISW.