Analist economic: „Suntem într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008”

FOTO: Eu_eugen/Pixabay.com
FOTO: Eu_eugen/Pixabay.com

Economistul Radu Georgescu, fost manager financiar la Swisscom și consultant senior la Deloitt, explică de ce am ajuns în aceeași bulă imobiliară ca în 2008, iar apartamentele sunt mai inaccesibile ca oricând populației. 

„Suntem într-o bulă imobiliară similară cu cea din anul 2008. Doar că acum bula este mult mai mare”, avertizează din start economistul. El precizează și că anunță aceste semne „din perspectiva unui tip care a fost director financiar într-o bancă, în perioada 2007-2011.”

„Am văzut din primul rând filmul cu evoluția și prăbușirea pieței imobilare”, adaugă el, după care continuă: „Să începem: 1.Creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei. În ultimele 12 luni creditele ipotecare acordate au scăzut cu 9 miliarde de lei comparat cu anul 2021 (Vezi aici datele de la BNR https://www.bnro.ro/Credite-acordate-gospodăriilor) Cu alte cuvinte au intrat 9 miliarde de lei mai puțîn în piață imobiliară. Anul 2021 a fost ultimul an cu anomalie economică în care dobânzile de referință au fost negative. EURIBOR a fost negativ timp de 7 ani”, sunt primele semne proaste observate de Radu Georgescu. 

Analistul explică de ce prețurile cresc încontinuu, deși românii nu au suficienți bani și sunt de la o zi la alta mai săraci.

„Această anomalie cu dobânzi negative a dus la creșterea irațională a prețurilor. Cu alte cuvinte lumea a făcut licitație, folosindu-se de creditele ipotecare cu dobânzi irațional de mici. De asemenea, această anomalie a generat o inflație foarte mare pentru toate produsele.

Acest lucru a determinat pct 22 Creditele pentru nevoi personale (card de credit) au crescut cu 160%. În ultimele 12 luni creditele de nevoi personale acordate au crescut cu 160%. În ultimul an s-au acordat cele mai multe carduri de credit din istoria României”, subliniază el.

Există însă și alte semne care nu sunt deloc de bun augur. Românii sunt tot mai săraci, iar mulți fac credite tocmai pentru că nu se mai pot ține altfel pe linia de plutire, punctează analistul. Evident, pentru cei mai mulți dintre români achiziția unei case rămâne doar un vis, mai ales în acest moment.

„Acest lucru arată că oamenii fac credite (cu dobânzi foarte mari) pentru a plăți cheltuielile lunare. Acest lucru a determinat pct 33. În acest moment este aproape imposibil să mai cumperi o locuință. În acest moment avem un mix de facturi economici care fac imposibilă achiziția unei locuințe – Prețuri mari + dobânzi mari + inflație mare”, mai spune el.

Radu Georgescu amintește că a făcut relativ de curând un sondaj din care a rezultat că pentru 90% dintre români prețurile au devenit inaccesibile.

„În luna mai am făcut un sondaj pe Linkedin în care am întrebat dacă sunt accesibile prețurile locuințelor din România90% dintre oameni au răspuns că sunt inaccesibile. Probabil suntem în cea mai inaccesibilă perioada de achiziție din ultimii 15 ani. (..) Concluzii: În media văd știri care spun că prețurile la locuințe cresc. Că locuințele din România sunt accesibile. Educația financiară începe prin a-ți pune întrebarea «Oare sunt adevărate informațiile financiare pe care le primesc?» Pasul 2: Iei datele oficiale, deschizi un excel și îți faci singur calculele pentru a putea trage o concluzie”, conchide Radu Georgescu.  

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.