ANAF vrea să crească pragul de la care ne pune poprire pe conturi

poprire pe conturi anaf bani euro

Foto: niekverlaan / pixabay.com

ANAF a lansat în dezbatere publică un proiect privind modificarea pragului de la care se pun popriri pe conturi, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme.

Prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează, de îndată, poprirea bancară, se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului, se arată în propunerea ANAF.

Concret, ANAF vrea să crească plafoanele de la care se pun popriri pe conturi, astfel:

1. În cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare
restante creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 mil. lei.

Potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de ANAF, și pentru sumele mai mici de 2.000 de lei se va pune poprire pe conturi, însă numai după un interval de timp mai lung:

– pentru sumele de peste 1.000 de lei după expirarea termenului de 90 de zile de la comunicarea somaţiei;

– pentru sumele de peste 100 de lei după expirarea termenului de 180 de zile de la comunicarea somaţiei.

2. În cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 mil. Lei;

3. În cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură, şi pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 mil. lei;

4. în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 mil. lei.

Mai multe informații despre proiectul lansat în dezbatere publică de ANAF găsiți aici și aici.

Foto: niekverlaan / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version