ANAF va putea face controale cu ajutorul telefoanelor

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Între 1 iulie și 30 septembrie, companiile mari trebuie să-și conecteze casele de marcat la sistemele ANAF, iar până la sfârșitul anului trebuie să facă același lucru și firmele mici și mijlocii, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu.

Potrivit ministrului, prin acest sistem se va reduce evaziunea fiscală, iar lucrătorii ANAF vor putea face verificări și de la distanță, pentru că se va comunica live cu casele de marcat. Florin Cîțu a spus că în momentul în care un cetățean se va duce la magazinul din colț și va cumpăra o pâine, nu numai că datele bonului fiscal vor ajunge live la ANAF, dar informația va putea fi verificată de pe un smartphone.

Mai exact, dacă un agent ANAF este în magazin, se va putea uita în telefon să vadă dacă a fost bătută sau nu informația în casă.

Florin Cîțu a spus că tot acest pachet de informatizare, care a început cu conectarea caselor de marcat la ANAF aduce „minim două puncte procentuale venituri în plus la buget și este cel mai bun randament pentru o investiție a statului făcută vreodată”.

„Acest proiect e parte din proiectul mare de informatizare, e primul pas. Urmează fişierul electronic prin care companiile vor trimite informaţiile electronice către ANAF şi tot în acest an e-facturare. Tot acest pachet înseamnă minimum două puncte procentuale venituri la buget. Dacă ne uităm la PIB-ul de astăzi, 20 miliarde de lei care vin doar din această informatizare. Este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată. Dacă ne uităm la cât investim în sistem versus ce aducem nu există un randament echivalent. (…)

Acești bani vor veni începând de anul viitor. Nu înseamnă automat că guvernul va avea bani pentru creștere alocațiilor, pentru că în anii următori va trebui redus din deficitul bugetar care, anul acesta, date fiind circumstanțele extraordinare, este estimat la 6,7 din PIB. O mai mare parte din bani se va duce către investiții”, a precizat Florin Cîţu, la Digi24.