Modificări importante făcute de ANAF la Declarația 600

ANAF Declarația Unica FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com
ANAF Declarația Unica FOTO: Steve Buissinne/Pixabay.com

ANAF a anunțat că va amâna termenul-limită pentru depunerea declarației 600, care trebuie completată de sute de mii de români, de la 31 ianuarie la 31 martie.

Una dintre cele mai contestate măsuri ale ”Revoluției fiscale” orchestrate de PSD, depunerea declarației 600 ar urma să fie amânată.

Declarația 600 trebuia depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obținut venituri din activități independente, chirii, drepturi de autor, din agricultură, echivalente cu cel puțin 12 salarii minime pe an, indiferent dacă au obţinut şi venituri de natură salarială.

DECLARAȚIA 600, MODIFICATĂ DE ANAF

Cei care vor depune acest document vor plăti CAS de 25% şi CASS de 10%, dar baza de calcul aleasă poate fi salariul minim brut pe economie, nu tot venitul realizat. La acest prag, românii vor plăti aproximativ 8.000 de lei pe an statului, în patru tranșe trimestriale.

Prima tranșă ar trebui plătită la finalul primului trimestru, în 31 martie. Până atunci a fost prelungit și termenul-limită de depunere al declarației, care era stabilit inițial până în 31 ianuarie.

În această dimineață, Liviu Dragnea, șeful PSD, a avut o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, pe tema Declaraţiei 600. În același timp, pagina de internet a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (anaf.ro) nu a putut fi accesată. Blocajul ar fi fost produs în urma suprasolicitării site-ului.

Documentul poate fi depus fie la administrațiile fiscale de care aparțin persoanele fizice, cât și prin poștă sau direct pe site-ul ANAF.

Concret, în anul 2018 persoana va datora suma de 5.700 de lei la pensie și 2.280 de lei la sănătate. Contribuțiile la pensie și la sănătate se vor plăti în 4 tranșe egale până la data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru (până pe 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie).

Persoanele fizice care realizează venituri anuale sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute pe țară pot opta pentru depunerea declarației și pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate în aceleași condiții ca și în cazul celor care realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii de bază minime brute, opțiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal.

Declarația 600: ghid complet, pe înțelesul oricui. Ce trebuie să faci