Comunista Ana Pauker, promovată de autorități pe un afiș de 8 Martie cu femei celebre

afiș ana pauker 8 martie femei celebre
Sursa: Mădălin Hodor

Comunista Ana Pauker este promovată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui pe un afiș, alături de alte femei celebre ale României Întregite, ca de exemplu Regina Maria.

Afișul anunță că un simpozion științific ce poartă titlul „Femei celebre ale României Întregite” va avea loc în data de 8-9 martie 2019 în sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui.

Dincolo de Ana Pauker, pe poster mai apar Regina Maria, Smaranda Brăescu (prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană și mondială la parașutism), Maria Virginia Andreescu Haret (prima femeie arhitect din România), Eliza Leonida Zamfirescu (ingineră și șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României) sau Ana Aslan (medic român specializat în gerontologie).

Prezența pe afiș a comunistei Ana Pauker a fost descoperită de istoricii Andrei Cătălin Galiță și Mădălin Hodor, ambii angajați la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

„Se apropie 8 martie și Consiliul Județean Vaslui, sensibil cum îl știți, s-a gândit să organizeze, ei da, un „simpozion științific”. „Femei celebre ale României Întregite”. Frumos. În poza mare și în centru Regina Maria, a doua din dreapta pe ultimul rând Ana Pauker. Ce-i drept, femeia a fost celebră. Pentru eforturile consecvente de a debarasa poporul roman de moștenirea primei. Un nou exemplu al stadiului de retardare la care s-a ajuns în tratarea istoriei naționale”, a scris pe Facebook Mădălin Hodor.

afiș ana pauker 8 martie femei celebre
Sursa: Mădălin Hodor

Ana Pauker este unul dintre personajele-cheie care au pus temelia regimului comunist în România.

După ce în perioada interbelică a fost arestată alături de alți lideri ai Partidului Comunist, Ana Pauker a fost eliberată în 1941 și a plecat în Uniunea Sovietică. S-a întorc în 1944, în momentul în care Armata Roșie a intrat în România.

A fost aleasă secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român, iar din 1948 până în 1952 a fost și ministru de externe. A ocupat și funcția de viceprim-ministru.

ana pauker
Foto: comunismulinromania.ro

Foto: comunismulinromania.ro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.