Ana Birchall, dată afară de PSD pentru că a vrut să desființeze Secția Specială. Cine e noul ministru al Justiției

Ana Birchall. Foto: gov.ro

PSD a decis să o schimbe pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției, ea urmând să fie înlocuită cu Dana Gîrbovan, șefa Uniunii Naționale a Judecătorilor din România și o ferventă apărătoare a modificărilor legilor justiției făcute de partidul condus în prezent de Viorica Dăncilă.

Ana Birchall va fi mutată pe un alt post, cel mai probabil cel de vicepremier responsabil cu implementarea parteneriatului strategic, funcție pe care a părăsit-o când a fost numită ministru al Justiției, scrie Digi24.

Brichall a fost aspru criticată de liderii PSD pentru intenția ei de a desființa Secția Specială pentru investigarea magistraților, entitate aspru criticată la nivel european.

Dăncilă ține cu dinții de Secția Specială, cu toate că premierul a promis, la scurt timp după condamnarea predecesorului său, Liviu Dragnea, că partidul nu se va mai implica în Justiție.

Dana Gîrbovan va prelua funcția de ministru. În vârstă de 40 de ani și absolventă a Facultății de Drept la Universitatea Babes-Bolyai, din Cluj-Napoca, Gîrbovan s-a remarcat în ultima perioadă prin declarațiile sale care apărau modificările legilor Justiției inițiate de Liviu Dragnea și acoliții săi.

Mai mult, tot azi, Comitetul Executiv al PSD a decis ca Mihai Fifor să ocupe permanent funcția de ministru al Internelor, în timp ce interimatul lui Daniel Breaz, de la Educație, va înceta odată cu numirea în această funcție a ”unui om care să cunoască sistemul”, potrivit Vioricăi Dăncilă.