Amintiri cu Regele. Ce povestesc țăranii din Dobrița, micuța comuna gorjeană care a fost ”capitala” țării

Conacul din Dobrița unde a locuit Regele Mihai. Foto: Pandurul.ro
Conacul din Dobrița unde a locuit Regele Mihai. Foto: Pandurul.ro

Regele Mihai I încă mai stârnește amintiri puternice în comuna gorjeană Dobrița, care, timp de două săptămâni după 23 august 1944, i-a fost casă ultimului monarh al României.

Imediat după întoarcerea armelor împotriva germanilor și arestarea mareșalului Ion Antonescu, Regele Mihai I a fost transportat la Dobrița, care acum aparține de comuna Runcu, în județul Gorj. S-a ales acest loc pentru că generalul Constantin Sănătescu era bun prieten cu Petrică Petrescu, proprietarul conacului unde a fost instalat regele.

Fără să își dea seama, într-o dimineață, sătenii din Dobrița s-au trezit cu regele printre ei și cu comuna înconjurată de armată. Timp de două săptămâni, Regele Mihai a condus țara din această comună.

”Când treceau copiii la școală se uitau prin gard și spuneau «uite regele nostru». El se ducea atunci, cumpăra bomboane și le oferea copiilor. Nu știa nimeni cum a venit și când a venit. Ne-am trezit dimineața că tot satul era înconjurat de armată, iar regele făcea deplasări prin sat și împrejurimi numai cu motocicleta. Îi plăcea să meargă mult și în special pe Cheile Sohodolului. Îmi aduc aminte că a mers odată până aproape de Câmpul lui Neag. Prezența sa aici a făcut din Dobrița capitala Regatului, iar pentru asta am fost și sunt foarte mândru. Îmi aduc aminte că l-a chemat cineva în curte să mănânce și s-a așezat fără probleme. A rupt din mămăligă, din brânza care era pusă pe masă și i-a plăcut tare mult. Dar cum a venit, așa a și plecat. Într-o dimineață ne-am trezit că armata nu mai era, iar conacul a rămas gol”, a spus săteanul Grigore Catană, fost veteran de război, pentru ziarul Pandurul.

Un alt bătrân a avut o experiență chiar mai intensă cu Regele Mihai I. Iată povestea acestuia:

„Regele se plimba pe la marginea satului și mergea să verifice dispozitivele militarilor. Eu eram cu vitele la păscut și la un moment dat, în apropierea mea, i s-a stricat motocicleta. M-a chemat să îi țin de ea, dar era prea grea și mi-a scăpat. Era o namilă de motocicletă și nu am putut s-o țin. Ca să nu cadă pe mine, m-am ferit și i-am dat drumul. Atunci mi-a dat două palme așa, ca la Poliție, după care a reparat-o și a plecat mai departe. Vă dați seama că nu m-am supărat. Eu am rămas mai departe cu vacile și acum pot să povestesc oricum cu zâmbetul pe buze ce s-a întâmplat. Era un om bun, pe care tot satul îl iubea și îl respecta. Era regele nostru, asta a fost Mihai pentru noi”, povestește Achim Pisc (92 de ani), din Dobrița.

Conacul în care a stat Regele Mihai I în 1944 a fost o vreme sediu al CAP-ului din localitate, iar după 1989 a fost restaurată și a devenit pensiune turistică.

Adi Câmpeanu, primarul comunei, vrea să marcheze trecerea în neființă a Regelui Mihai și la Runcu: ”Vreau să dau numele regelui Mihai I unei străzi din Dobrița, acolo unde s-a adăpostit câteva săptămâni, cât a stat acolo. Va fi exact strada care duce către casa în care a stat dumnealui, se va numi regele Mihai. Acolo este pensiune acum, Conacul Bumbaru. Noi îi spunem Ulița Pupăzoilor, aceasta se va numi Regele Mihai I”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.