Americanii nu merg în Rusia. Cele mai mari șocuri ale calificărilor la Cupa Mondială

Cupa Mondială din Rusia va avea la start cel puțin două debutante: Islanda și Panama. Foto: FIFA
Cupa Mondială din Rusia va avea la start cel puțin două debutante: Islanda și Panama. Foto: FIFA

Dacă românii și-au luat de multă vreme gândul de la turneul final de anul viitor, din Rusia, alte țări au sperat (inutil) până în ultima clipă.

Americanii, care fuseseră la ultimele șapte turnee finale ale Cupei Mondiale, nu vor merge în Rusia, după ce au pierdut, incredibil, cu scorul de 2-1, în ultimul meci al grupei finale CONCACAF, pe terenul codașei Trinidad Tobago.

Reprezentativa Statelor Unite a încheiat pe locul 5 în grupa finală de 6 echipe, după Mexic, Costa Rica, Panama (n.r. – toate calificate direct, panamezii în premieră absolută) și Honduras, care va merge la baraj, cu Australia, echipă care a învins, cu mari emoții, Siria, în barajul asiatic. Sirienii au fost la câțiva centimetri de calificare, după ce au lovit bara în ultimele clipe ale meciului cu ”cangurii”.

Ar fi fost singura surpriză din zona Asiei, care trimite la Mondial echipe cu experiență la turneele finale: Iran, Coreea de Sud, Japonia și Arabia Saudită.

Brazilia a câștigat clar grupa de calificare în America de Sud, în timp ce Urugay, Argentina și Columbia au tremurat de emoții până în ultima etapă. Peru, care nu a mai ajuns la Cupa Mondială din 1982, trebuie să învingă Noua Zeelandă, la baraj, pentru a obține biletele de Rusia, în timp ce marele șoc al regiunii a fost eliminarea chilienilor. Campioana Americii de Sud a ratat calificarea la turneul final.

În Europa și în Africa sunt câte opt țări care încă speră să prindă ultimul tren spre Rusia. Egiptenii au bifat o calificare istorică, prima după 1990, în timp ce Nigeria a lăsat acasă Zambia, Camerunul și Algeria. La Mondial pot ajunge Tunisia sau Republica Democratică Congo, Marocul sau Coasta de Fildeș, în timp ce în Grupa D a calificărilor africane, toate echipele au încă șanse de calificare: Senegal, Burkina Faso, Insulele Capului Verde și Africa de Sud.

Pe Bătrânul Continent, calificările pentru Cupa Mondială 2018 au oferit câteva mari surprize. Cele mai mari: Olanda a fost eliminată, Islanda s-a calificat. Turcia ratează și ea turneul final, în timp ce Serbia și-a câștigat grupa.

La barajul european s-au calificat Elveția, Italia, Danemarca, Croația, Suedia, Irlanda de Nord, Grecia și Irlanda. Doar jumătate dintre ele vor merge la Cupa Mondială.