Americanii l-au ucis pe liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi

Raidul care s-a soldat cu moartea lui Baghdadi a fost dus de trupele de comando americane. Foto: Pixabay

Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi fost ucis într-un raid al armatei americane în nord-vestul Siriei care a avut loc sâmbătă, potrivit unor surse oficiale, citate de CNN.

Casa Albă este așteptată să facă un anunț în acest sens în curând. În prezent sunt efectuate teste ADN pentru confirmarea morții lui Abu Bakr al-Baghdadi, omul care a format Statul Islamic.

Potrivit informațiilor obținute de CNN, trupele speciale americane au efectuat un raid, după ce au primit informații de la CIA că liderul ISIS s-ar afla într-un loc din nord-vestul Siriei.

Încolțit, Abu Bakr al-Baghdadi a detonat o vestă explozivă și s-a sinucis.

Președintele Donald Trump va face un anunț în această dimineață, el transmițând doar un mesaj criptic, pe rețelele de socializare: ”S-a întâmplat un lucru mare”.

Abu Bakr al-Baghdadi s-a sinucis

Liderul ISIS se ascundea de cinci ani de zile. În aprilie, un clip postat de grupul terorist îl arăta pe Baghdadi. Era prima dovadă a existenței acestuia din 2014, când a ținut un discurs la Marea Moschee din Mosul.

Baghdadi fusese rănit într-un raid aerian în mai 2017 și a renunțat o vreme la conducerea grupării teroriste din cauza rănilor. El conduce Statul Islamic din Irak încă din 2010, fiind în război total cu forțele americane și nu numai în ultimul deceniu.

Abu Bakr al-Bagdadi avea 48 de ani și două soții. A studiat la Universitatea din Bagdad, însă susține că este un descendent al profetului Mahomed, fiind numit calif al statului islamic auto-proclamat în vestul Irakului și estul Siriei. ISIS a pierdut aproape toate teritoriile pe care le cucerise în urmă cu câțiva ani.

Pe numele său era încă din 2011 o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații care duc la capturarea sau moartea sa.