Amenzi uriașe pentru șoferii care fac live-uri la volan. Reguli valabile și pentru bicicliști

FOTO: SplitShire/Pixabay.com
FOTO: SplitShire/Pixabay.com

Ministerul de Interne vrea să schimbe Codul Rutier astfel încât să fie sancționată mult mai aspru folosirea telefonului mobil în timpul mersului.

Potrivit noilor reglementări, cei care sunt prinși că vorbesc la telefon prin videoconferință sau sunt preocupați să converseze prin live-urile de pe rețelele sociale riscă amenzi de până la 2.900 de lei.

Potrivit proiectului de lege pus în dezbatere publică proiectul îi vizează în mod direct pe cei care folosesc telefonul mobil pentru a face fotografii și care se filmează în timp ce conduc.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

Sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti)”, se arată într-un comunicat al MAI.

Cei care nu respectă noile reguli pot primi între 9 și 20 de puncte-amendă. Șoferii prinși vor avea și permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.

În ultima perioadă a fost mai multe accidente cu pierderi de vieți din cauza unor șoferi care erau mai preocupați de transmisiunile live pe rețelele sociale decât la condus. Cel mai grav a avut loc pe 22 mai 2018. Nouă români, inclusiv șoferul, și-au pierdut viața pe o șosea din Ungaria. Cel care se afla la volan transmitea live pe Facebook și a fost surprins în direct inclusiv momentul impactului.

„Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor”, se arată într-un comunicat transmis de MAI.

FOTO: SplitShire/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.