Amenzi de pana la 5.000 de lei pentru soferii Uber care fac taximetrie neautorizata. Cum pot intra acestia in legalitate

Din acest articol afli cum poți intra în legalitate ca șofer Uber. Foto: Shutterstock - Minerva
Din acest articol afli cum poți intra în legalitate ca șofer Uber. Foto: Shutterstock - Minerva

Conflictul Uber – legislatie este o saga fara sfarsit si in Romania, nu numai in Occident. Lupta se da intre cei care sustin ca serviciul opereaza ilegal si compania care incearca inca de la lansarea din 2015 sa creeze un cadru legal in care sa functioneze.

Mai nou, conflictul din strada – vezi cazurile soferilor Uber atacati cu oua si faina de taximetristi – s-a mutat in instante. La Cluj, cel putin, judecatorii par sa dea castig de cauza companiei, urgentand astfel formularea unei legi care sa clarifice problema.

Un singur lucru este sigur: legislatia nu poate tine pasul cu avansul tehnologic. Și nu este o problema concentrata doar la nivelul Romaniei.

Care este sursa conflictului dintre Uber si legislatie

În 2015, cand serviciul intra pe piata din Romania, Nicoleta Schroeder, general manager Uber, declara pentru economica.net: „UberX, care este un serviciu de ridesharing, nu este reglementat în forma actuala în Romania. Serviciul UberX nu este unul de taxi iar serviciul de ridesharing este diferit ca structura de activitatile comerciale ale soferilor profesionisti. Momentan nu exista o lege care sa reglementeze platforme tehnologice inovatoare precum Uber, întrucat multe legi au fost scrise înainte ca aceste aplicatii sa existe. Este nevoie de un nou set de reglementari care sa acopere acest domeniu nou si inovator“.

În momentul lansarii Uber pe piata din Romania, se purtau discutii ca serviciul sa fie reglementat. Pana astazi, numarul soferilor Uber a crescut la 250.000 in toate cele patru orase in care opereaza compania – Bucuresti, Cluj, Timisoara si Brasov si inca nu exista o legislatie pentru aplicatiile dedicate celor care impart masina, contra cost, cu alte persoane.

Care este pozitia oficiala a reprezentantilor Uber astazi

Pe de alta parte, reprezentantii Uber se apara si spun ca serviciul lor este „suta la suta fiscalizat in Romania, plateste taxe in Romania pentru activitatile pe care le desfasoara“ si ca „soferii parteneri colaboreaza prin entitati fiscale, iar utilizatorii primesc o factura fiscala dupa fiecare cursa”, potrivit stirileprotv.ro.

Tot potrivit reprezentantilor companiei, Uber nu ofera servicii de transport, ci intermediaza tehnologic legatura dintre oamenii care vor sa ajunga intr-un loc si cei care se intampla sa se deplaseze spre destinatia respectiva, soferii Uber fiind propriii lor angajati si singurii responsabili de felul in care aleg sa isi desfasoare activitatea.

De partea cui sunt instantele romanesti

Instantele din Romania par sa fie de partea companiei. Curtea de Apel Cluj a decis ca serviciul Uber este in legalitate, motivand printre altele ca aceasta companie nu desfasoara activitati de transport de persoane, ci se ocupa de gestionarea unei platforme tehnologice. Tot potrivit Curtii de Apel Cluj, activitatea Uber nu poate fi interzisa pe fondul unor practici de concurenta neloiala, pe care le-a invocat Asociatia de Monitorizare Taxi Transilvania in procesul intentat companiei.

Legislatia, insa, promite amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care practica ilegal taximetria

Legistatia din Romania spune ca cei care vor sa transporte legal, regulat si contra cost persoane trebuie sa fie autorizati. Astfel, legea autohtona face diferenta dintre soferul Uber care respecta ideea companiei de „ride sharing” – adica impartirea cursei – si cel care face taximetrie prin intermediul aplicatiei, fara a respecta prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi si în regim de închiriere. Amenzile pentru cei care practica ilegal taximetria, inclusiv prin intermediul Uber, pornesc de la 1.000 de lei si pot ajunge pana la 5.000 de lei.

ANAF intervine in problema dupa ce a aflat ca un sofer Uber poate castiga anual pana la 60.000 de lei

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a cerut la sfarsitul anului trecut de la Uber Olanda lista detaliata a clientilor care au descarcat aplicatia si toate cursele operate de acestia in anul 2015. Datele primite de ANAF arata ca au functionat în regim Uber atat persoane fizice, cat si firme. Fiscul urmeaza sa decida daca va trece la recuperarea veniturilor datorate statului sau va confisca direct veniturile încasate prin Uber, asa cum prevad legile în vigoare în cazul sumelor de bani nedeclarate.

Totodata, taximetristii sau transportatorii autorizati, reprezentati de  Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), amana pentru 16 aprilie protestele pe care le planificasera pentru finalul acestei luni, asteptand ca Guvernul sa elibereze o Ordonanta de Urgenta care sa legifereze activitatea Uber în Romania. COTAR s-a folosit de exemplul unui sofer din Bucuresti care in 2015 a castigat suma de 60.000 de lei din Uber, ca sa justifice dorinta pentru concurenta loiala „soferii s-au imbogatit peste noapte, pentru ca n-au respectat prevederile legale – taxe, ITP, impozite, garantii etc., pe care le platesc, obligatoriu, transportatorii legali“.

Cum pot soferii Uber sa functioneze fara sa incalce legislatia actuala din Romania

Potrivit site-ului companiei, serviciile Uber sunt exclusiv pentru utilizare personala si nu au un scop comercial.

Cum poate cineva sa devina sofer Uber:

  • Sa ai permis auto de cel putin un an;
  • Sa ai cazierul judiciar curat;
  • Sa ai un cazier auto fara incidente grave;
  • Sa detii o masina mai noua de 15 ani, care sa fie foarte bine intretinuta;
  • Sa iti deschizi un SRL sau, si mai practic, un PFA. Ca sa iti faci o idee ce presupune acest lucru, procesul de deschidere a unui PFA este mult mai simplu si mai putin costisitor.
  • Conditia pe care trebuie sa o indeplineasca pentru a se feri de amenda: sa fie autorizat in baza Legii nr. 38/2003.
  • Inscrierea ca sofer Uber se face foarte usor, online.

Asadar, daca vrei sa practici legal taximetria in Romania prin intermediul Uber trebuie sa ai, pe langa un SRL sau un PFA, si o autorizatie in concordanta cu Legea nr. 38/2003. In acest fel eviti orice fel de problema, dar si o amenda usturatoare care se poate ridica la peste 1.000 de euro.

Sursa foto: Shutterstock.com – Minerva Studio

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.