Amenzile pentru apelurile false la 112 cresc de 5 ori

escrocherii la telefon
Foto: Tony Alter (Flickr)

Viorica Dăncilă a anunțat marți, 27 august, că Executivul a aprobat în ședința de Guvern de astăzi o lege prin care se majorează amenzile pentru apelurile false la 112 de la 1.000 la 5.000 de lei.

„Este nevoie de o înăsprire a sancțiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini care generează costuri inutile și, mai grav, pun în pericol viețile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor trebuie puternic descurajate. Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenție în situații de urgență. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 la 5.000 de lei”, a anunțat premierul.

Prin actul normativ aprobat astăzi Guvernul a creat cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML (Advanced Mobile Location), care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează serviciul național unic pentru apeluri de urgență (de pe un telefon inteligent – n.r.), a mai spus Dăncilă.

Tot în ședința de Guvern de astăzi miniștrii au discutat despre faptul că pentru faptele grave și deosebit de grave – omorul, violul, răpirile, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale ale minorilor – trebuie aplicate pedepse mai mari.

„Pentru omor calificat, vom crește pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre și vor fi cuprinse între 5-12 ani. Pentru forma agravată a acestei infracțiuni, de exemplu dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 și 15 ani”, a explicat premierul.

„De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracțiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminată distinct ca variantă agravată fapta săvârșită prin răpire, ce va fi pedepsită cu închisoare de la 2 la 8 ani. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecință moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi de până la 18 ani de închisoare”, a mai arătat Dăncilă.

Având în vedere majorarea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea regulilor concursului de infracțiuni, se poate ajunge la aplicarea detențiunii pe viață, nu doar pentru omorul calificat, potrivit premierului.