Amendat pentru că a jignit un polițist pe Facebook

internet facebook hacker
Foto: iAmMrRob / pixabay.com

Un bărbat din Galați a fost amendat cu 200 de lei după ce a jignit un poliţist pe Facebook, anunță news.ro.

Potrivit polițiștilor, în data de 14 ianuarie 2018 bărbatul a postat un comentariu pe Facebook cu referire la un poliţist din cadrul Secţiei 3 de Poliţie, numindu-l „un bou de poliţist de la a 3-a”.

Legea 61/1991, republicată în 2014, arată la articolul 2, punctul 1, că „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice” constituie contravenție.

O astfel de faptă se sancționează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Cazul gălățeanului nu este primul de acest fel. În ultimul timp mai mulți cetățeni au fost amendați după ce i-au jignit pe Facebook pe polițiști sau pe jandarmi.

În decembrie 2017, Cristian Mihai Dide, unul dintre protestatarii vocali din Piața Victoriei, a fost amendat cu 900 de lei deoarece i-a jignit pe Facebook pe jandarmii veniți să îl protejeze pe liderul PSD Liviu Dragnea când acesta a mers la DNA.

Cristian Mihai Dide i-a numit „sclavi”, “jandami de că***” și „scursuile societății” pe jandarmi, iar instituția a considerat că a fost lezată „demnitatea și onoarea” Jandarmeriei Române.

„A postat în mediul virtual, pe pagina personală a reţelei de socializare Facebook Cristian Mihai Dide cu acces publicului, expresii jignitoare şi vulgare la adresa lucrătorilor Jandarmeriei Române care şi-au desfăşurat activitatea la sediul DNA în data de 21.11.2017, lezând demnitatea şi onoarea instituţiei Jandarmeriei Române”, a anunțat la acea dată Jandarmeria Română.

Cristian Mihai Dide a declarat pentru GreatNews că valoarea amenzii este prea mare și o va ataca în instanță, cerând diminuarea acesteia.

Foto: iAmMrRob / pixabay.com

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.