Amendă uriașă pentru proprietarii unui teren care nu au stârpit buruienile

Ambrozia provoacă numeroase alergii (Wikimedia Commons)
Ambrozia provoacă numeroase alergii (Wikimedia Commons)

Comisarii Gărzii de Mediu Vrancea i-au amendat cu 100.000 de lei pe proprietarii unui teren care nu au stârpit ambrozia, relatează agerpres.ro.

Inițial, proprietarii au fost avertizați să îndepărteze ambrozia de pe terenul lor, însă nu s-au conformat. Comisarii au venit din nou în control și le-au aplicat amenda maximă prevăzută de lege.

Ambrozia este periculoasă în special pentru persoanele alergice și pentru cele care suferă de astm bronșic.

Potrivit Legii nr. 62 din 9 martie 2018, „proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.”

Legea mai prevede că proprietarii „vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.