Amendă pentru o nuntă în pandemie, anulată în instanță. Judecător: Nu erau dans, muzică și voie bună

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

O amendă de 15.000 de lei, dată de un polițist local unui local pentru organizarea unei nunți în pandemie, la care au participat 100 de persoane, a fost anulată de o instanță din Suceava. Motivarea judecătorilor a fost că nunta nu era, de fapt, nuntă, întrucât nu era bună dispoziție.

Judecătoria Gura Humorului a anulat amenda de 15.000 de lei aplicată pe 1 noiembrie 2020 de polițiști unei firme pentru organizarea unei nunți în pandemie, considerând că evenimentul la care au participat peste 100 de persoane nu era, de fapt, o petrecere în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu erau ”muzică, dans, bună-dispoziție”, scrie Monitorul de Suceava.

Administratorul firmei a recunoscut că pe 1 noiembrie 2020 unul din clienți s-a cununat, dar la restaurant nu a avut loc o petrecere.

„S-au prezentat la local și au întrebat dacă pot să servească masa, răspunsul fiind că atâta timp cât nu vor să facă o petrecere, ci doar să mănânce, pot lua loc la masă, cu respectarea regulilor de igienă și de distanțare, ceea ce au și făcut”, a spus administratorul amendat.

Masa a fost întreruptă la scurt timp de un echipaj de poliție, care l-a amendat pe proprietar pentru că a încălcat dispozițiile Legii 55/2020, în sensul că ar fi organizat o nuntă.

În procesul de la Judecătoria Gura Humorului, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava au cerut menținea sancțiunii și au precizat că acest lucru se impune deoarece în localul cu pricina se derula un eveniment interzis în pandemie, respectiv o nuntă.

Polițiștii au spus că sticlele cu băuturi alcoolice de pe mese, instrumentele orchestrei și hainele de ocazie ale celor 100 de persoane aflate în local indică faptul că participau la un eveniment a cărei desfășurare era interzisă în pandemie.

Judecătorul a decis că nunta era chiar o petrecere pentru că lumea nu dansa, nu era muzică și nici bună-dispoziție, ci doar 100 de oameni care mâncau la un loc într-o sală.

„În cauză s-a făcut dovada că în interiorului restaurantului nu s-a organizat un eveniment privat, respectiv nuntă. Chiar dacă persoanele din interiorul restaurantului se cunoșteau și chiar dacă în sală se aflau și persoanele care în ziua respectivă se cununaseră, acest aspect nu echivalează cu organizarea unei nunți, care presupune muzică, dans, bună-dispoziție.

După cum rezultă din declarațiile martorilor și din imaginile fotografice atașate la dosar, în restaurant doar se servea masa, persoanele în cauză fiind surprinse în timp ce stăteau la masă, ca și cum nu s-ar cunoaște. În niciun caz nu se instalase în restaurant atmosfera specifică unei nunți, contrar susținerilor intimatului din actul contestat”, a motivat magistratul de la Judecătoria Gura Humorului.

Soluția nu este definitivă și poate fi atacată.