Palestina și-a rechemat acasă ambasadorul din România

Israelienii i-au îngrădit pe palestinieni cu un zid uriaș de beton. Foto: Pixabay

Ambasadorul palestinian Fuad Kolkaly va părăsi România în cel mai scurt timp, fiind rechemat la Ramallah, după ce conducerea din Cisiordania a decis să retragă ambasadorii din patru state membre ale Uniunii Europene.

Motivul? România, Austria, Cehia și Ungaria au trimis reprezentanți la ceremonia de deschidere a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Ierusalim, mișcare aprig contestată de palestinieni.

Mai mult, România, prin premierul Viroica Dăncilă și șeful PSD Liviu Dragnea, s-a arătat a fi dispusă să mute, la rândul ei, ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Dragnea a spus că este o oportunitate istorică pentru a îmbunătăți relațiile dintre România și Israel.

„Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toţi, că avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. În fapt, activitatea ambasadei României, de exemplu, zilnic, se desfăşoară la Ierusalim, nu în Tel Aviv. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani. Un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ”, spunea, în urmă cu câteva săptămâni, Liviu Dragnea.

O întâlnire între premierul israelian Benjamin Netanyahu și Viorica Dăncilă a dus și la ruptura ireparabilă dintre prim-ministrul român și președintele Klaus Iohannis, care i-a cerut demisia fostei profesoare din Videle.

Mutarea ambasadei americane la Ierusalim a provocat ciocniri violente între palestinieni și israelieni de-a lungul frontierei cu Fâșia Gaza. Peste 2.500 de oameni au fost răniți, iar aproape 60 dintre manifestanții palestinieni au fost uciși în aceste confruntări.

Protestatarii au aruncat pietre către soldații israelieni, care au răspuns cu focuri de armă. Sunt cele mai sângeroase confruntări din ultimul deceniu.

De ce vrea PSD să mute Ambasada din Israel la Ierusalim

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.