Ambasada Ucrainei în Iran a șters un mesaj despre cauza prăbușirii avionului

avion prăbușit iran
Foto: Captură YouTube / BBC

Ambasada Ucrainei în Iran a șters o declarație de pe siteul său oficial, în care atribuia prăbușirea avionului Boeing 737-800 unor probleme tehnice la motor, relatează „The Independent”.

Această declarație, ștearsă între timp, părea să susțină varianta oficialilor iranieni, care au spus că un motor defect al avionului a dus la accident.

Declarația Ambasadei suna în felul următor: „Potrivit informațiilor inițiale, avionul s-a prăbușit în urma unei defecțiuni tehnice la motor. Este exclusă varianta unui posibil atac terorist sau a unui atac cu rachete”.

Însă la ora 10 dimineața (ora locală), pagina respectivă nu mai putea fi accesată pe siteul ambasadei.

Ulterior, a apărut o nouă declarație la aceeași adresă de internet. Această nouă declarație arată că o comisie oficială va fi cea care va stabili cauza accidentului.

Qassem Biniaz, purtător de cuvânt pentru Ministerul Transporturilor și Drumurilor din Iran, a declarat că pilotul „a pierdut controlul aeronavei” după ce un foc a izbucnit la unul dintre motoarele avionului.

În imaginile surprinse de un trecător se vede cum avionul ia foc înainte să se prăbușească.

Însă într-o conferință de presă, reprezentanții liniei aeriene ucrainene au respins posibilitatea existenței unor probleme tehnice. Potrivit acestora, „nu era nimic în neregulă” cu avionul, care avea o vechime mai mică de 4 ani. Aceștia au mai arătat că aeronava trecuse printr-o verificare tehnică riguroasă în urmă cu doar două zile.

Compania aeriană a anunțat că își suspendă toate zborurile spre Iran pe perioadă nedeterminată.

Televiziunea iraniană de stat a anunțat că au fost descoperite cele două cutii negre ale avionului.

Aeronava Boeing 737-800 cu aproximativ 170 de oameni la bord, ce aparținea companiei de stat Ukraine International Airlines, a decolat de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran la ora 6.12 dimineața (ora locală) și s-a prăbușit la doar câteva minute după decolare. Prăbușirea s-a petrecut la câteva ore după ce Iranul a lansat rachete asupra a două baze militare americane din Irak.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.