Amănunte importante la izolarea casei cu vata bazaltică

În acest articol, ne propunem să vă arătăm cum alegeți vata bazaltică și cum să o montați sau, de ce nu, să urmăriți că muncitorii vă instalează corect acest sistem.

Un amănunt care trebuie ținut minte este că numai materiale cu Lambda (λ) mai mic de 0,06 pot fi denumite termoizolatoare, potrivit specialiștilor de la Academia de Construcții.

Vata bazaltică se va monta cu adeziv pentru lipirea plăcilor de polistirean sau vată bazaltică, masă de șpaclu pentru șpăcluirea și lipirea plăcilor, plasa din fibră de sticlă și accesorii.

Termosistemul de aplică pe casa tencuită în prealabil. Tencuiala are rol de umplere a micilor găuri din zidărie.

Montarea începe de la nivelul soclului, sub această limită casa se plachează cu polistiren extrudat. Dacă nivelul soclului este retras față de nivelul izolației cu vată, folosiți un profil de soclu cu picurător.

Înglobarea corectă a plasei de armare

Plăcile de vată bazaltică se lipesc cu adeziv și se fixează mecanic, cu ajutorul unor dibluri speciale cu cui metalic.

După ce au fost fixate plăcile pe toată suprafața exterioară a casei, acoperim diblurile și trecem la acoperirea cu plasa de armare și masa de șpaclu. Plasa de armare are rolul de rigidizare a ansamblului termosistemului și corect este să se înglobeze în masa de șpaclu de sus în jos. Se folosește gletiera lungă pentru a se obține o suprafață cât mai plană și uniformă.

Procesul trebuie realizat continuu, pe toată înălțimea plasei, ca ea să nu facă ”burtă”.

Important: la final, drișcuiți pentru uniformizare și aderență

Apoi, se trece la extrem de importantele detalii. Se adaugă profilele pentru fereastră, profilul cu picurător, profilele pentru colțuri și pentru alte zone de îmbinări între materiale diferite.

Peste plasa montată se mai dă un strat de masă de șpaclu astfek încât grosimea totală a adezivului armat să fie de 3 până la 5 mm. La final se driscuiește pentru uniformizare și pentru ca suprafața să aibă o aderență mai bună cu tencuiala decorativă. Feresterelor trebuie să le acordăm o atenție specială în acest proces.

Apoi, se aplică amorsa și tencuiala decorativă.

Vata bazaltică este așadar des utilizată la placările exterioare, dar poate fi excelentă și pentru izolarea acoperișului. De asemenea, având foarte bune calități fonice, poate fi folosită și la pereții interiori. De exemplu, pereții ”gălăgioaselor” băi pot fi ”umpluți” cu vată, iar zgomotele de dincolo de faianța baie vor fi mult, mult reduse.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.