Amânarea Brexit-ului. Liderii UE au primit trei scrisori de la guvernul britanic

boris johnson
Foto: Foreign and Commonwealth Office / Wikimedia Commons

Guvernul Marii Britanii a trimis președintelui Consiliului European, Donald Tusk, trei scrisori cu privire la situația Brexit-ului.

Partidul Laburist în acuză pe premierul Boris Johnson că este pueril și că trebuia să trimită o singură scrisoare. „Se poartă ca un copil. Legea este foarte clară, trebuia să semneze o singură scrisoare. Dacă ieșim fără acord peste 11 zile, din cauza a ceea ce a făcut cu scrisorile, va fi numai vina lui”, a declarat Keir Starmer, purtător de cuvânt al laburiștilor.

Ce scrie în cele trei înștiințări trimise la Bruxelles? În prima, impusă de „Legea Benn”, Guvernul cere Uniunii Europene să amâne Brexitul dincolo de termenul limită de 31 octombrie. Aceasta nu este semnată de Boris Johnson. În această scrisoare este reprodus exact textul „Benn Act”, legea care poartă numele inițiatorului Hillary Benn și care l-a constrâns pe Boris Johnson să ceară prelungirea termenului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

A doua este o scrisoare explicativă, scrisă de Sir Tim Barrow, trimisul permanent al Regatului Unit în Bruxelles, în care se explică faptul că prima scrisoare este din partea Parlamentului, nu a Guvernului.

Iar în a treia scrisoare este transmis punctul de vedere al lui Boris Johnson. Aceasta din urmă a fost trimisă și liderilor celorlalte 27 state UE, premierul britanic scriind că nu este de acord cu prima scrisoare și că nu vrea nicio amânare.

În aceasta, Johnson spune că orice întârziere ar fi „profund corozivă” și ar „afecta interesele Marii Britanii și partenerilor noștri din UE. El scrie și că Regatul Unit va continua ratificarea acordului obținut joi și îndeamnă Bruxellesul să facă la fel.

Parlamentarii britanici au decis, sâmbătă, să amâne votul lor asupra acordului de Brexit convenit de Londra și Bruxelles, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord.

Tot ieri, în ziua votului, zeci de mii de oameni s-au adunat la Londra să manifesteze pentru a cere un nou referendum.

De partea cealaltă, Boris Johnson crede că „nu există soluție mai bună” decât aceea pe care o apăr el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.